Konzoljavítás? Illegális matrica a Sony, Microsoft és Nintendo készülékeiben!

A három konzolgyártó nem nagyon akarja, hogy a garancia keretein belül kijavítsa az esetleg elromlott konzolunkat… de erre kényszerülhetnek!

Mindhárom cég termékében vannak olyan matricák (garanciamatricának lehetne nevezni őket…?), ami azt mondja, hogy érvénytelenné válik, ha azt eltávolítjuk. Nos, mint kiderült, ez a manőver illegális az Egyesült Államokban, írja a VICE.

Az amerikai Federal Trade Commission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) a Sony, Nintendo, Microsoft hármas mellett a HTC-t, a Hyundait és az ASUSt is bekóstolta egy levéllel április kilencedikén. Az amerikai törvények (pontosabban az 1975-ös Magnuson-Moss garanciával, jótállással kapcsolatos törvénye) szerint bármilyen termék, ami öt dollárnál (~1300 forint) drágább, nem rendelkezhet javítást limitáló garanciával, jótállással. Itt gyorsan megjegyeznénk, hogy Európában a gyártónak megvan a joga, hogy megvonja tőlünk a javítást, ha a jótállási szerződést felrúgtuk, de ha a gyártó tud esetleg egy gyártási hibáról, ami minket érint, akkor ki fogja javítani a készülékünket, ami akkor is megtörténhet, ha egy külsős cég javítása után következik be valamiféle meghibásodás.

Szóval az FTC levele… ebben harminc napot adtak a cégeknek, hogy eltávolítsák ezeket a bizonyos matricákat, és az is megemlítésre került a levélben, hogy a vásárlóknak joguk van külsős, third-party kiegészítőket is használni a termékekhez. (A határidő május 9-én jár le.)

Magyarul és röviden tehát Amerikában a kereskedelmi bizottság dobbantott, amire lépnie kell a cégeknek (különben pénzbírságokkal is sújthatja őket az FTC, például), és így a vásárlóknak több joga lesz a konzol garanciális kijavítására, ha esetleg elromlana a PlayStation 4-ük.

Forrás: WCCFTech, Alphr

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu