Megkerülhető a javítások során a DRM az Egyesült Államokban!

Az amerikai kongresszus legálisnak tekinti, ha a DRM (digitális másolásvédelem) és a TPM (technológiai védelmi megoldás) például egy készülék javítása során megkerülésre kerül.

A Motherboard arról ír, hogy a fogyasztók számára kedvezően bővítette a kongresszus a Digital Millenium Copyright Act-et (a DMCA-t, a szerzői jogokkal foglalkozó törvényt), amivel lehetősége van a szervízeknek és fogyasztóknak legálisan meghackelnie például az okostelefonok, tabletek, okos TV-k firmware-jét, ahol több TPM is a fogyasztó és egy működőképes termék között áll, hogy így lehetőségük legyen diagnosztizálni, karbantartani, vagy megjavítani a készüléket.

A kivételezés kiterjedt a „számítógépes programokra, ahol a [DRM] megkerülés egy olyan legálisan megszerzett eszközön, gépen vagy hálózaton történik, amin a program a tulajdonos/működtető engedélyt biztosít erre kizárólag biztonsági kutatás céljából úgy, hogy más érintett törvényt nem sért meg”. A videojátékok esetében erre akkor van lehetőség, ha „a szerzői jog tulajdonosa vagy annak jogos képviselője már nem biztosít egy külső számítógépes szervert, ami a játékmenethez szükséges azonosítást végrehajtsa” – ekkor megengedett „a számítógépes program másolása és módosítása arra, hogy egy PC-n vagy konzolon helyi játékmenetre lehetőség legyen”. Erre példa a Denuvo a PC-n: adott időközönként egy szerveren keresztül feljogosítja a játékost arra, hogy játszhasson. Ha nem teszi meg, nem játszhat. Ha nem működik a szerver, akkor sem. (És erre is volt már példa egy kis ideig!)

Erre a PCGamer szerint felveti a kérdést, hogy az Apple MacBookok javítása is idetartozik-e, ugyanis a cég úgy tervezte meg ezeket a laptopokat, hogy azok ne működjenek, ha illetéktelen szerelő nyitja fel, ugyanis „hazatelefonál” a készülék az Apple szervereire a legális javítás során…

Mindenesetre a fogyasztók egy lépéssel újra közelebb vannak ahhoz, hogy legálisan berhelhessék az elromlott készüléküket – a játékok esetében erre a jövőben biztosan példa lesz. Például a 2015-ös Need For Speed kizárólag online kapcsolattal játszható. Mi lesz, ha az Electronic Arts lelövi a szervereket? Nos, itt van az a kutya elásva…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu