Gabe Newell: hamarosan ismét aranykorukat élhetik az egyjátékos játékok

A Valve vezetője, Gabe Newell szerint a mesterséges intelligencia annyit fejlődött, hogy a multiplayerrel rendelkező játékokkal szemben a „szingli player” alkotások ismét felvehetik a kesztyűt.

Az interjú Gabennel a legújabb EDGE magazinban olvasható, de a WCCFTech szemlézi a beszélgetést. Ő úgy gondolja, hogy korábban az emberek az interneten nagyobb szórakoztató élményt generáltak egymásnak mint a mesterséges intelligencia. Magyarul úgy véli, hogy az offline játékokban látható MI nem volt annyira kidolgozott vagy szórakoztató mint egy online élmény (pl. a Team Fortress 2, ha már a Valve kaptafánál vagyunk).

Newell úgy látja, hogy ez a fordulat lassan megszűnik, ugyanis a mesterséges intelligencia jelentősen fejlődik – az OpenAI-s botok a világ játékosainak több mint 99%-át le tudják győzni a DotÁban. Gabe Newell azt állítja, hogy az emberek legyőzése könnyebb mint az emberek szórakoztatása, de a következő néhány év során (Gaben kilenc évet saccol…) olyan általános MI-t fogunk látni, ami képes lesz minden olyan lépésre mint egy „okos személy”. Szerinte kb. egy milliárd dollár lesz egy ilyen „szilikonember” kifejlesztése, de ez a költség utána rohamosan csökkenni fog, és ott tartunk majd, hogy a számítógépünkben tíz, vagy akár száz ilyen személy is ott lesz, és ezt kiaknázhatják majd az egyjátékos alkotások.

A Valve főnöke szerint lehetséges lesz 5 év múlva egy olyan forgatókönyv, amiben egy végtelenített egyjátékos játékot játszhatunk heti húsz órát, miközben ez a termék egyre nagyobb és tartalmasabb lenne, és ugyanolyan mértékben lenne szórakoztató 400 óra múlva mint mindössze 20 óra után. Ez pedig elképesztően nagy változást okoz majd a játékiparban: a mesterséges intelligencia jóval hasznosabb lesz, és ismét az egyjátékos címek felé tolja az értékoptimalizálás mérlegét.

Egy bizonyos „felezési idő három” esetében ez mekkora nagy dobás lehetne, de mivel a Valve nem nagyon szereti a 3-as számot, ezért nem reménykedünk abban, hogy egyszer tényleg megvalósítják a Half-Life 3-at… de az ilyen mesterséges intelligenciában szerintünk éllovasok lesznek.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu