Kis roboton dolgozhat a Sony, amelyik ott ül melletted játék közben

A Sony szabadalom szerint a kis robothaverod örülne, amikor sikereket érsz el egy játékban és vígasztal, ha elszúrtad – írja az IGN.

A Sony mindig is a rendkívül kreatív technológiai megoldásairól volt híres. Gondoljunk csak vissza kicsit a kiterjesztett valóság különféle alkalmazásaira PS Vitán és PS3-mon, a remote play megoldására a PS Vitán keresztül, vagy a 2016-ban piacra került virtuális valóság sisakra, a PSVR-ra. Sajnos ezek a projektek anyagilag sokszor megbuktak, erről írtam is tavaly, év elején egy véleménycikket. Ezek a bukások azonban szerencsére nem tántorítják el a japán tech óriást, hogy újabb hasonló projektekkel rukkoljanak elő.

Ezúttal egy igazi „gaming buddy” ötletét agyalták ki, aki ott ül melletted a kanapén és aktívan „figyeli”, ahogy játszol, sőt, reagál is rá. A szabadalom szerint „érzékeli” az érzelmeidet is: veled örül, ha győzedelmeskedsz a játékban és vígasztal, ha elszúrsz valamit. (Tehát egyfajta robotszintű „empátiával” van dolgunk – persze csak nagyon alapszinten.) Az biztos, hogy a Nioh 2-nél nem kevés „vígaszra” lenne szükségem tőle…

Az alapkoncepció tehát az, hogy a „közös” játékélmény sokkal nagyobb fun, illetve teljesebb élmény, mint a magányos, még akkor is, ha „társad” nem ember, hanem egy robot, amelyet a Sony gyártott le. Napjainkban, amikor a koronavírus miatti bezártság sokféle szorongást okozhat, egy ilyen kis társ különösen jó lenne – de persze itt még csak egy szabadalomról beszélünk, mire ebből bármi is elkészül, remélhetőleg a koronavírus járvány már csak egy rossz emlék lesz.

A szabadalom leírása szerint az interaktív játékélményt akár filmnézésre is ki lehet terjeszteni, tehát például „közösen izgulhatunk” egy horrorfilmen a kis robottal. Ez elvileg azért lehetséges, mert a robot valahogy a pulzusodat, a szívverésedet, és az izzadtságtermelést is figyelné. Beszélni is lehet egyébként a robottal és elvileg reagálna is rá.

2009-ben egyébként a Kinectnél próbáltak hasonló technológiát kidolgozni – ott a kamera figyelte volna a fintorjaidat, arcberendezésedet és abból vont le volna konklúziókat (a Project Natal nevű, soha el nem készült szoftver segítségével) de az egészből nem lett semmi és a Kinect csak a mozdulatok lekövetésére és a hangok értelmezésére volt végül képes.

No de térjünk vissza a jelenbe és nézzük, mi minden egyébre lenne még képes a kis robot a szabadalom alapján. A szabadalom szerint még akár arra is képes lehet, hogy játsszon veled, illetve megpróbálhat rábeszélni, hogy menj már aludni, ha már nagyon késő van. Összességében tehát igazi videojátékos társad lehetne az életben.

Hogy mennyire lenne fizikailag is jelen a robot, vagy csak virtuális avatar lenne a PS5-nél, azt a szabadalom egyelőre nyitott kérdésként kezeli. Még az is lehet, hogy mindkettő: tehát a fizikailag is létező kis robotodnak egy virtuális verziója is lehet a konzolon belül.

Természetesen azt fontos kihangsúlyozni, hogy ez a kis robot egyelőre csak egy szabadalom formájában létezik csak, tehát egyelőre nem túl esélyes, hogy akárcsak a PlayStation 5 megjelenése után már ott fog ülni mellettünk a kanapén. Hogy mi lesz belőle, az egyelőre még a jövő zenéje.

Forrás: IGN, Techradar

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu