Majdnem 36 millió forintért kelt el egy egyedi, bontatlan Super Mario Bros.

Rekordáron, 114 ezer dollárért (35,6 millió forint) kelt el egy több mint harmincéves Super Mario-játék egy amerikai árverésen.

A dallasi székhelyű Heitage aukciósház közleménye szerint a neve elhallgatását kérő licitáló az úttörő videojáték egy 1985-ben a Nintendo NES konzoljára kiadott korai verziójára csapott le a pénteki árverésen.

A rendkívül hosszú licitháborút követően talált új tulajdonosra a bontatlan és tökéletes állapotban levő NES-es Super Mario Bros. játék – a vevő az eladónak pontosan 114000 (száztizennégyezer!) dollárt pengetett ki – ezzel pedig megdőlt az eddigi virágrekord. Ennyit pénzt még sosem perkáltak egyetlenegy játékért sem.

A bontatlan dobozban kínált játék rendkívül magas leütési ára is bizonyítja, mennyire népszerűek ma is az évtizedekkel ezelőtt fejlesztett játékok. A 114 ezer dolláros ár felülmúlta a Heritage korábbi, 100 150 dolláros videojáték-rekordját, melyet tavaly fizettek egy hasonlóan bontatlan dobozban eladott Super Marióért.

A csúcsot döntő tétel az 1980-as és 1990-es évekbeli videojátékok aukcióján kelt el, összesen majdnem 700 ezer dollárt fizettek a régiségnek számító darabokért a vevők, ami meghaladta a Heritage előzetesen becsült 500 ezres árát. Az eladott darabok között volt az 1987-ben kiadott Mike Tyson’s Punch-Out! című videojáték, amely a hajdani nehézsúlyú boxvilágbajnok küzdelmein alapult, ezért 50 400 dollárt fizetett a nyertes licitáló – írja az MTI.

Egyébként a hatalmas siker oka a papírdoboz is. A Nintendo ugyanis amikor betette a lábát az Egyesült Államokba, akkor első körben egy papírdobozba csomagolta a játékot – ám ez azonban (a sérülékenysége miatt) nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így áttértek a klasszikus, műanyagtokos megoldásra. A papírdobozos kiadás így tehát csak pár hónapig volt megvásárolható, aminek okán ultraritka relikviáról van szó, pláne így, bontatlan állapotban. A műanyag tokos játékok közel sem érnek ennyit: 10-15 dolcsiért is el lehet csípni egyet.

A Super Mario Bros. egyébként idén harmincöt éves, ugyanis 1985-ben látta meg a napvilágot.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu