Az új Dűne-film rendezője, Denis Villeneuve csak félig elégedett David Lynch filmjével

MOZI HÍREK – David Lynch-nek pedig esze ágában sincs beülnie az új Dűne-film vetítésére.

Denis Villeneuve nemrég mesélt arról, hogy David Lynch Dűne filmje hogyan inspirálta őt a saját remake-jében. A történet iszonyú komplex, sűrű történésekkel, rengeteg karakterrel, akiknek mind gazdag háttértörténetük van. Nagyon sokak azon a véleményen vannak – beleértve Alejandro Jodorowsky-it is, aki a hetvenes években megpróbálta filmre – hogy Frank Herbert regényét lehetetlen filmre vinni. Villeneuve arról beszélt, hogy Lynch filmje arra tanította meg, hogy lehetséges valamilyen másféle módon megközelíteni a művet: úgy, hogy sokkal inkább a regényt vegye alapul.

Maga David Lynch a film leforgatása után teljes mértékben elveszítette a vágás feletti kreatív kontrollt, amelyet a filmstúdió vett át és ez az élmény keserű emléket hagyott benne. Olyannyira el akart határolódni ettől az alkotástól, hogy azt kérte: vegyék le a nevét a film stáblistájáról. Denis Villeneuve tudta, miután megnézte a filmet, hogy sokat tud rajta segíteni és ez volt az első lépése azon az úton, amely idáig vezetett. Villeneuve így vallott személyes látásmódjáról:

„Hatalmas Lynch-rajongó vagyok, ő egy igazi mester. Amikor megnéztem a Dűnéjét, emlékszem, hogy mennyire izgatott voltam, de az ő látásmódja… emlékszem, hogy voltak olyan részek, amelyeket imádok és olyanok, amelyekkel kevésbé vagyok elégedett. Szóval valahogy úgy emlékszem vissza, hogy félig voltam elégedett az élménnyel. Még mindig van egy film, amit ebből a regényből le lehetne forgatni, csak másféle érzékenységgel kell hozzáállni.”

2017-ben Villeneuve már pedzegette, hogy mit szeretne kihozni a saját Dűne filmjéből, többek között arról beszélt, hogy egy Star Wars-féle filmet szeretne, csak felnőtteknek. Már ekkor megemlítette Lynch filmjét, amelyről azt mondta, hogy

„Lenyűgözött az a film, de én mégsem erről álmodtam, úgyhogy én a saját álmaim adaptációját készítem majd el.”

Villeneuve még azt is hozzátette, hogy visszatér a könyvhöz és olyan képi megjelenítése lesz majd a filmes adaptációnak, amilyeneket elképzelt, amikor azt olvasta. Hogy az pontosan milyen, arról még csak az eddigi képek alapján lehetnek sejtéseink, amelyek a nyomtatott Empire magazinban jelentek meg.

Ami pedig David Lynch-et illeti, neki egész konkrétan „zéró érdeklődése van” a Dennis Villeneuve-féle Dűne megtekintése iránt. Az ikonikus rendezőcsillag nem azért nyilatkozta ezt, mert gonoszkodni akart, hanem azért oly keserű élmény volt számára a Dűne fiaskója. Így nyilatkozott a Dűnéről legutóbb is, amikor megkérdezték róla:

„Ahogy mindig is mondtam, a Dűne az én életemben hatalmas szomorúság. Nem én vágtam a filmet. Nem volt teljes kreatív kontrolom. Nem olyan a film, amilyennek én szerettem volna.”

Alejandro Jodorowsky, egy szintén neves rendező a hetvenes években, jóval David Lynch előtt akarta a Dűne adaptációját elkészíteni, de végül elvették tőle a projektet. Az ő felskiccelt vizuális világ azonban hatalmas inspirációt jelentett az akkor még fiatal George Lucas számára, hogy a saját sci-fi univerzumát, a Star Wars-t megalkossa. Jodorowsky egyébként nem gondol vissza keserűen arra, hogy ő még csak meg sem tudta rendezni a saját filmjét és ő szívesen megnézi majd Villeneuve filmjét – igaz, ő viszont még mindig meg van győződve arról, hogy a Dűnéből lehetetlen tisztességes adaptációt készíteni.

Az új Dűne-film elvileg még az idén, december 17-én kerül a mozikba – hacsak a koronavírus közbe nem szól…

Forrás: Empire

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu