Fallout 76: ismét hülye volt a Facebook algoritmusa: tiltották a rajongói csoportot

Mark Zuckerberg szerint az algoritmusai mindenre IS jók: például nagyszerűen kiszűrik az USA-ra veszélyt jelentő milicista csoportokat. Kivéve, amikor egy játék univerzumáról és nem a valóságról van szó.

Mark Zuckerberg rendkívül büszke az algoritmusaira, amelyek emberi beavatkozás nélkül gyomlálják ki az uszító posztokat, kamuhíreket – feltéve, ha nem Donald Trump, amerikai elnök posztjairól van szó, mert azokat közismerten nem bántja.

Most pedig az algoritmusok még agresszívebben próbálják kigyomlálni a gépi agyuk által károsnak ítélt tartalmakat, hiszen közelednek az amerikai választások és azt azért nem szeretné Zuckerberg, illetve a Facebook vezetősége, ha ismét kiderülne, hogy külső befolyás, illetve orosz kamuposztok révén nyerne ismét az amerikai elnök. Éppen ezért az algoritmusokat most még erősebb fokozatba kapcsolták a különböző csoportok kapcsán is, amelyek esetleg „ártalmasak lehetnek”. A cég a szokásos módon: szoftveres logikával történő, automatikus moderációval és tiltásokkal gyomlálgatja ki az ilyen „veszélyes” csoportokat és most ennek lett az áldozata az igen harcias nevű Free States Militia is. A probléma csak az, hogy ezúttal az Egyesült Államokat fegyveres lerohanásáról van szó, hanem Appalachiáéról, vagyis a Fallout 76 világáról. Külön röhej, hogy csoport már két éve létezik és elsősorban hardcore szerepjátékos arcokból áll, akik többek között játékbeli fotókkal és az online világban történő izgalmas események elmesélésével állítottak elő tartalmat. Aztán jött, lát és győzött a Facebook egyik algoritmusa, amelyik a bármilyen szintű figyelmeztetés és magyarázat nélkül fogta és bannolta az egész csoportot a fenébe, sőt, még az adminokat is kitiltotta, biztos, ami biztos, nehogy már visszapofázzanak.

Az ilyen esetekből, amikor kisebb csoportokról, elszigetelt magánemberekről van szó, sohasem történik semmi, lévén még csak emberi helpdesket sem lehet találni, akinek jelezni lehetne az algoritmus bénázását és helyrehozni a problémát, viszont amikor már kellő felháborodás kerekedik az ügyből, akkor a Facebook is kénytelen reagálni rá. A vicc az, hogy a Facebook algoritmusa videojátékos csoportokra, oldalakra sokkal kegyetlenebből szokott lesújtani (méghozzá a legtöbbször indokolatlanul), mint más, ténylegesen veszélyes közösségekre és oldalakra – hogy ennek mi a konkrét oka, nem tudni, hiszen a Facebook sosem indokol szinte semmit.

Most viszont a felháborodás hatására végül a helyzet happy enddel zárult – a nagy felháborodás miatt ugyanis a Fallout 76-os közösség hangja eljutott az oldal üzemeltetőihez is, akik elismerték a hibát és visszaadták az adminoknak a saját csoportjukat. A szokásos szöveggel védekeztek: 15 ezer hús-vér ember kutatja naponta a Facebookot ártalmas tartalmak után, de kénytelenek mesterséges intelligenciát is bevetni, amely viszont úgy tűnik, képtelen volt különbséget tenni videojátékos és valós agresszió között. Ha pedig a gépi agyukkal olyan közösséget találnak, amely szerintük veszélyes lehet, a szoftveres rutineljárás része, hogy azonnal, figyelmeztetés és magyarázat nélkül tiltják az adminokat és a csoportot zárolják. Az csoport adminjai, miután ismét hozzáférhettek a saját fiókjukhoz, most biztosra akartak menni és a leírásban is nagybetűkkel feltüntették, hogy VIDEOJÁTÉKOS, és nem valódi militáns szervezetről van szó.

A Fallout 76 még 2018-ban jelent meg PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu