A Meta lelövi a Facebook arcfelismerő rendszerét

TECH HÍREK – A rendszert a Facebook közösségi oldal aktív felhasználóinak több mint egyharmada használta.

 

Az új néven futó Meta közleménye szerint a Facebook az adatgyűjtés miatt botrányokat okozott, és inkább törlik ezt a nem kevés adatot. A szabályalkotók nem hoztak tiszta szabályokat meg arra, hogy az arcfelismerési technológiát miképp használják, és azok a felhasználók, akik az arcfelismerő rendszert használták, nem lesznek többet azonosítva a képek és videókon, továbbá az arcfelismerő mintáik is törölve lesznek. A Facebook viszont továbbra is kísérletezni fog az arcfelismeréshez köthető technológiával, és erről esélyes, hogy az év folyamán még hallani fogunk.

A technológia tehát a Facebookon nem fog automatikusan arcokat azonosítani a képek és videók mellett az emlékekben (Memories) sem. Be sem lehet már kapcsolni a funkciót, és a képeken, videókon nem lesznek ajánlott tagek sem, hogy bejelöljük azokat a személyeket, amit a mesterséges intelligencia azonosított. A Meta arra bátorít minket, hogy manuálisan taggeljük be az embereket, mert ezzel segíthetünk a barátainknak is, hogy ki bukkan fel egy képen vagy videón. Az arcfelismerős beállítást nem alkalmazók számára nincsen törlendő mintázat, és ebből kifolyólag változás sem.

A változás hatással lesz az AAT-re (Automatic Alt Text) is: ez egy olyan technológia, amivel a vakok és gyengénlátók számára lehet képjellemzéseket készíteni. Az AAT jelenleg a fotók kb. 4%-ban azonosít embereket, és a változás után továbbra is képes lesz felismerni, hogy az adott képen hányan vannak, de már nem fogja azonosítani, hogy ki is alkalmaz közülük arcfelismerést. Ezt leszámítva az AAT továbbra is ugyanúgy fog működni, és a Meta szorosan együtt fog működni a vakok és gyengénlátók közösségével, hogy folytatólagosan fejleszthesse a technológiát.

A PR-szöveget leszámítva jöhet a jogos, és talán kínosnak is nevezhető kérdés: mi is akadályozza meg a Metát abban, hogy a háttérben továbbra is működjön a technológia? Mert mondhatják, hogy valamit hatástalanítanak, és közben megy tovább, csak titokban… de például biztonsági okokra (bejelentkezéshez) továbbra is használni lehet.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu