Ismét vesszőfutáson a Denuvo, ismét játszhatatlanok voltak a hétvégén a játékok

Az Irdeto birtokában levő Denuvo technológia által védett játékok közül néhány a hétvége során nem volt futtatható…

 

Itt nem arra gondolunk, hogy az Intel új, 12. generációs Alder Lake processzorán több játék nem fut Windows 11-en és Windows 10-en (erről korábban írtunk már), hanem most egy másik baki is felütötte a fejét. Mivel a Denuvo DRM-hez internetkapcsolat szükséges, értelemszerűen „haza kell telefonálnia” a technológiának, így a „másik oldalon” szerverek kellenek. Ha azt nem éri el a másolásvédelmi rendszer, a játék nem fog működni, hiába költöttünk rá pénzt, így konkrétan a termékünk nem indítható el, ami felettébb idegesítő tud lenni (pláne akkor, ha több éve megjelent játékok esetében jön a hazatelefonálósdi, ami már a kiadók felelősségét is firtatja, mert ők inkább kidobnak licencdíjakat az ablakon ahelyett, hogy eltávolítanák a védelmet, ami jobb, vagy legalábbis stabilabbnak érzékelhető teljesítményt eredményezne).

A lenti a kép a ResetEráról származik, és bizony sok játékot nem tudtak a játékosok a hétvégén elindítani, így például a Wolfenstein Youngblood, a Planet Zoo, a Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2, a Mortal Kombat 11, vagy a Total War Warhammer sem működött (és eközben azért itt-ott már hallottuk, hogy a Denuvót kiveszik a játékokból). Nos, ezúttal mi okozta a kimaradásokat, amik tényleg csak a fizetős játékosoknak okoznak problémát, míg a tört kiadásokban hatástalanított (de futó!) Denuvóval rendelkező játékosoknak nem?

A Denuvo küldött egy közleményt a PCGamernek, amiből megtudtuk, hogy a Denuvo domain nem volt elérhető, és az automatikus rendszerkezelési értesítések révén kijavították a hibát, és utána ilyen korlátozásokba a játékosok nem futottak, a Denuvo további javításokat fog implementálni, hogy a hiba ne ismétlődjön meg a hiba. Mi is történt? Lejárt egy domainjük, nem újítottak DNS-t. Amatőr hiba? Az.

Ez főleg az újabb játékoknál okozott jogos kiborulást a közönség részéről. A Steamen joggal tette fel valaki a kérdést, hogy miért van a Marvel’s Guardians of the Galaxy-ben online DRM, ha egy egyjátékos, mikrotranzakciókat nélkülöző játékról van szó. Egy másik kommentelő ezért is írta, hogy a Denuvóval rendelkező játékokat nem támogatja, mert nem akar egy olyan DRM-ért fizetni, ha valaki elfelejt domaint frissíteni, vagy ha a cég megszűnik létezni, amivel szépen magával borítja az összes ezt használó játékot. (És ezt a játékot ugye a Square Enix adta ki. Az a Square Enix, ami a Life is Strange 2 ingyenes felvezetőjébe, továbbá 2018 egyik legrosszabb játékába is berakta a Denuvót, amit azóta sem vett ki belőlük.)

A másolásvédelemmel ellátott játékokat nem lehet a jövő számára megőrizni. A „tört” verziók ugyanis a jövőben gond nélkül elindíthatóak lesznek, és ha a kiadók nem hajlandóak idővel eltávolítani a DRM-et a játékukból, akkor a későbbiekben kizárólag így lehet majd elindítani ezeket. Ezt pedig nem kéne szó nélkül hagyni…

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu