Elhunyt Dean Stockwell: a „Quantum Leap” sztárja és a ’84-es Dűne Yueh doktorja 85 éves volt

MOZI HÍREK – November 7-én kora reggel elhunyt Dean Stockwell, a Quantum Leap egykori sztárja, az Oscar- és Emmy-jelölt színész, akinek színpadi, filmes és televíziós karrierje több mint 70 évet ölelt fel. Békésen, természetes okokból halt meg otthonában – erősítette meg a család képviselője a Deadline-nak. A színész 85 éves volt.

 

Dean Stockwell 1936-ban született Észak-Hollywoodban. Már 7 éves korában a Broadwayn szerepelt, és elindította gyermekszínészi karrierjét. Szerepelt az Anchors Aweigh című filmben Frank Sinatra és Gene Kelly oldalán, a Kimben Errol Flynnnel, a Gentleman’s Agreementben, és legfőképp az 1948-as The Boy With the Green Hair című vitatott filmben.

Fiatal felnőttként Dean Stockwell visszatért a Broadway színpadára a Compulsion című darabban Roddy McDowall-lal, aki életre szóló barátja lett. Stockwell a filmváltozatban újra eljátszotta szerepét, és a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznek járó két díj közül az elsőt. Szerepelt még a Fiúk és szerelmesek és a Hosszú napok útja az éjszakába című filmekben Katherine Hepburnnel.

Dean Stockwell épp a karrierváltás küszöbén állt, amikor ingatlanügynöki engedélyt szerzett, és összepakolta a családját, hogy elhagyja Hollywoodot, amikor kapott egy telefonhívást Harry Dean Stantontól, aki meggyőzte, hogy csatlakozzon hozzá Wim Wenders Párizs, Texas című filmjének forgatásán. Ez emlékezetes filmszerepek sorát eredményezte a Kék bársony, a Dűne, a Maffiózókkal házasodva (amiért Stockwell Oscar-jelölést kapott), Az esőcsináló és A játékos című filmekben.

Dean Stockwell a televízióban nyújtotta jellegzetes alakítását, a Quantum Leap című, furcsa sci-fi sorozatban. Ő alakította Al Calavicci admirálist Scott Bakula ellenfeleként, és négy Emmy-jelölést kapott a szerepéért. Stockwell sorozatokban is szerepelt, többek között a Battlestar Galactica; a JAG, a Quantum Leap alkotója, Don Bellisatio; a The Tony Danza Show és az NCIS: New Orleans.

Az elmúlt években Stockwell, aki 2015-ben visszavonult a színészi pályától, képzőművészettel foglalkozott. alkotásait pedig az Egyesült Államokban teljes nevén, Robert Dean Stockwell néven állította ki.

A Stockwellhez közel állók lázadóként jellemzik, aki szeretett színészkedni, nevetni, szivarozni és golfozni.

Felesége, Joy Stockwell; és két gyermekük, Austin Stockwell és Sophie Stockwell gyászolják.

Forrás: Deadline

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu