Vajon miért nem vett részt J. K. Rowling a HBO Max nagy Harry Potter-találkozóján?

MOZI HÍREK – Az HBO Max Harry Potter-találkozója a legnagyobb ilyen jellegű esemény az utóbbi években, a franchise szerzője mégsem vett részt rajta. Miért?

 

 

Harry Potter varázsvilágát, úgy hiszem, senkinek sem kell bemutatni. Az első könyv 1997-es megjelenése óta J. K. Rowling zseniális regénysorozata hatalmas olvasóközönségre tett szert minden korosztályban. Ráadásul tavaly decemberben múlt húsz éve, hogy a Harry Potter és a Bölcsek köve című, legelső regény filmváltozatát bemutatták a moziban.

Ez a varázslatos saga nyolc Harry Potter-filmet ölelt fel, a Legendás állatok előzményfilmjei pedig az eredeti sorozat 2011-es befejezése után következtek. A Rowling ikonikus regényeit a filmvásznon életre keltő színészek a Harry Potterben szereplő karaktereik megtestesítőivé váltak: az utóbbi tíz évük nagyrészt azzal telt, hogy próbálták lebontani ezt a ma is erősen élő képzetet, némelyikük több, mások kevesebb sikerrel. A HBO Max összegyűjtötte a szereplőket, hogy visszatekintsenek a varázsvilágban eltöltött időre, felidézzék az emlékeket, és tájékoztassák a világot arról, hol tartanak most. A Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba című produkcióból egyvalaki azonban látványosan hiányzik: maga J. K. Rowling. Íme mindaz, amit jelen pillanatban tudni lehet ennek okáról.

 

Amit hivatalosan elmondtak

 

A Rowling távolléte körüli pletykák igen sokízsnűek. Megelégelve a találgatásokat, hogy az írónő miért döntött úgy, háttérbe szorítja személyét a találkozóval kapcsolatban, amelynek életre hívásában olyan nagy szerepe volt, az Entertainment Weekly arról számolt be, hogy Rowling és csapata visszautasította a Warner Bros. által nekik küldött meghívást, és hogy Rowling felmentése a részvétel alól nincs összefüggésben a múltbeli transzfób megjegyzéseivel. A Rowling mögött álló csapat elmondta, hogy az írónő a 2019-ben rögzített archív felvételek felhasználásával fog megjelenni a különkiadásban, és úgy ítélték meg, hogy ez „elegendő a különkiadáshoz.”

 

 

 

 

Amiről spekulálnak

 

Annak ellenére, hogy Rowling csapata ragaszkodik ahhoz, hogy az írónő elutasítása nem függ össze az erős transzfób attitűdjeivel, és az ezekből fakadó vitákkal, a csapat sajtónyilatkozata nem elég meggyőző ahhoz, hogy eloszlassa azok kételyeit, akik tanúi voltak Rowling folyamatos gyűlöletbeszédének.

Legutóbbi állításában Rowling ízléstelen megjegyzéseket tett a nemi identitással kapcsolatos szexuális támadással kapcsolatban, ahol George Orwell 1984-éhez hasonlította a nemek bírósági elismerésével kapcsolatos, nemrég bevezetett politikát. Rowling agressziója a transznemű közösséggel szemben 2020. június 6-a óta nyilvánosan is észlelhető, miután tweetelte, hogy „>>emberek, akik menstruálnak<<. Biztos vagyok benne, hogy régen volt egy szó az ilyen emberekre. Valaki segítsen ki. Wumben? Wimpund? Woomud?” – válaszul egy nemi szempontból semleges cikkre. Rowling kiadta a Zavaros vér (Troubled Blood) című regényt, amelyet azzal vádoltak, hogy állítólagos transzfób tartalmaknak ad otthont. Főhőse egy ciszgender férfi, aki női ruhát visel, és nőnek adja ki magát, hogy becserkéssze és megölje áldozatait.

A Rowlingtól származó nyilvánvalóan elfogadhatatlan és folyamatos narratíva sokakat arra késztetett, hogy elhatárolódjanak attól, hogy személyként kapcsolatba kerüljenek vele. A Warner Bros. 2020-ban jelentkezett, hogy megtorolta a folyamatos transzellenes tweetek áradatát, bár továbbra is támogatja a Legendás állatok franchise-t az ötfilmes szerződéshez alkalmazkodva. Bár Rowling csapata hajthatatlanul tagadja, hogy Rowling transzfób viselkedése nem járult hozzá ahhoz az indokláshoz, amiért elutasította, hogy visszatérjen a Roxfortba, mégis nehéz elképzelni, hogy bármi más oka lenne a távolmaradásának, mint ez a konfliktus.

 

A Harry Potter szereplőgárda véleménye

 

A Harry Potter szereplőgárdájának tagjai zéró toleranciát tanúsítottak J. K. Rowlinggal szemben, és a lehető legteljesebb mértékben elhatárolódtak a vele való kapcsolattartástól. Maga Harry Potter, Daniel Radcliffe a The Trevor Projectnek beszélt a vitáról:

„Tisztában vagyok vele, hogy bizonyos sajtóorgánumok valószínűleg úgy akarják majd beállítani ezt, mintha J.K. Rowling és köztem lenne belharc, de valójában nem erről van szó, és most nem is ez a fontos. Bár Jo kétségtelenül felelős azért, hogy milyen irányt vett az életem, de mint olyan ember, akit megtiszteltetés ért, hogy az elmúlt évtizedben együtt dolgozhatott és továbbra is hozzájárul a The Trevor Projecthez, és mint egyszerűen csak emberi lény, úgy érzem, hogy ebben a pillanatban kénytelen vagyok mondani valamit. A transznemű nők nők. Bármilyen ezzel ellentétes állítás eltörli a transznemű emberek identitását és méltóságát, és ellentétes az egészségügyi szakmai szervezetek által adott tanácsokkal, akik sokkal nagyobb szakértelemmel rendelkeznek ebben a témában, mint Jo vagy én.”

 

 

 

 

Emma Watson, aki a Harry Potter-sorozatban Hermione Grangert alakította, egy sor tweeten keresztül támogatását fejezte ki a transznemű közösség felé.

„A transz emberek azok, akiknek mondják magukat, és megérdemlik, hogy úgy éljék az életüket, hogy nem kérdőjelezik meg őket állandóan, vagy mondják nekik, hogy nem azok, akiknek mondják magukat. Szeretném, ha a transz követőim tudnák, hogy én és még sokan mások a világon látunk, tisztelünk és szeretünk titeket azért, akik vagytok.”

Rupert Grint és Bonnie Wright, akik Ron, illetve Ginny Weasely szerepét kapták, szintén felemelték a hangjukat J.K. Rowling nemek fogalmáról szóló esszéje ellen. „Határozottan kiállok a transz közösség mellett, és csatlakozom a sok társam által kifejezett érzésekhez. A transz nők nők. A transz férfiak férfiak”mondta Grint, ahogyan azt a Sunday Times közzétette. „Mindannyiunknak jogunk van szeretettel és ítélkezés nélkül élni”. Wright saját tweetjével kapcsolódott be, és azt írta: „Ha Harry Potter a szeretet és az összetartozás forrása volt számodra, akkor ez a szeretet végtelen, és ítélet vagy kérdés nélkül elfogadható. A transz nők nők. Látlak és szeretlek, Bonnie x.”

Az egész mögött álló stúdió, a Warner Bros. is csatlakozott a kórushoz, és felszólalt Rowling transz-ellenes retorikájával szemben, miután a szerző nem volt hajlandó felhagyni a transznemű identitásokkal kapcsolatos káros álláspontjának közzétételével. A stúdió szolidaritást vállalt azokkal, akiket Rowling megjegyzései célba vettek, és a Variety beszámolója szerint közleményt adtak ki válaszul.

„A Warner Bros. álláspontja a befogadásról jól megalapozott, és a sokszínű és befogadó kultúra ápolása soha nem volt még ilyen fontos vállalatunk és közönségünk számára világszerte. Nagyra értékeljük mesemondóink munkáját, akik oly sokat adnak magukból, amikor megosztják alkotásaikat mindannyiunkkal. Felismerjük a felelősségünket, hogy előmozdítsuk az empátiát, és kiálljunk minden közösség és minden ember megértése mellett, különösen azokkal, akikkel együtt dolgozunk, és azokkal, akiket a tartalmainkon keresztül elérünk.”

Hogy végül pontosan miért maradt távol Rowling az eseménytől, arról feltehetőleg soha nem kapunk majd részletesebb tájékoztatást. Ugyanakkor ebben a helyzetben talán nem lenne meglepő azt feltételezni, hogy a konfliktus további mélyítése és a kínos pillanatok elkerülése végett a szereplők megállapodtak benne: a Warner küld egy meghívót, amit a szerző udvariasan visszautasít majd, amivel mindenki jobban jár…

Forrás: Terra.cl

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu