Egy spekuláns védi magát és tetteit

Meghallgathatjuk, mit gondol az a spekuláns, aki mindent felvásárol előlünk, majd jelentősen megemelt áron értékesíti a készlethiányos termékeket…

 

PlayStation 5, Xbox Series, videókártya, vagy akár RAM: ezekre csapnak le elég gyakran a spekulánsok. A Sky News elbeszélgetett Jack Bayliss-szel, aki egyfajta gyűjtő szolgáltatást futtat a többi, ily módon pénzt keresni kívánó karvalyoknak. Havi 30 fontért (~13 ezer forintért) jelentkezhetnek, és értesítést kapnak, ha a forgalmazók új készletet kapnak valami népszerű termékből. 61 ezer dollárt (18,5 millió forintot) keres csak ebből, és sok jelentkező szerinte eléggé fiatal…

„Számomra a PlayStation 5 vagy az Xbox [Series] birtoklása nem szükségszerűség, hanem luxus, oké? Ha megengedheted magadnak, hogy 450 fontot költs, akkor a plusz 100 font elköltése elég marginálisnak kell lennie, ha van készpénzed, amit ki tudsz rá szórni. Igen, néhány családnak újabb 100 fontot kell majd fizetnie, de arra nem gondoltok, hogy a tagjainknak 30 konzoljuk van, és mindegyiken 100 fontot keresnek. És akkor pár nap alatt egy jó havi fizetést keresnek. Amit ők csinálnak, az az, hogy vállalkozók, kimennek, mellékes jövedelmet teremtenek, és olyasmit tesznek, amit a lakosság 90%-a nem tud megtenni,” mondta Bayliss.

A 24 éves spekuláns szerint a szolgáltatása a tőzsdéhez hasonlítható, ugyanis egy népszerű részvény felvásárlása után azokat eladják, hogy ebből profitáljanak. A gyártási folyamat is csak egyfajta rezsiköltség az új forgalmazók számára, és ez egész számára emberként eléggé egy vonalban van a képletes morális iránytűjével. Ez pedig tényleg vérlázítónak hangzik, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Ez nem nevezhető szolgáltatásnak, hanem mindössze egy plusz, és ki is lehet emelni, hogy felesleges lépés a kereskedelmi folyamatban (és nem véletlenül döntött úgy a Sony, hogy a PlayStation Directet elindította Nyugat-Európában: ott közvetlenül a gyártótól rendelhetünk például egy PlayStation 5-öt!), és abszolút semmi értéket nem teremt. Csak tömi a pénztárcákat, ugyanis az ügyletben pénzt keresnek a karvalyok. Máshogy ezt nem lehet meghatározni.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu