Ukrajna elleni invázió további készlethiányokhoz vezethet!

TECH HÍREK – Ukrajna két gyárában neon készül, ami a chipek gyártásának alapvető eleme. Ha a világ készletének közel fele itt készül, és az oroszok inváziója miatt leállt a gyártás, akkor itt még komoly bajok lesznek…

 

A Reuters írt arról, hogy az Ingas és a Cryoin, Ukrajna két legnagyobb gyára a világ félvezető minőségű neonjának mintegy 45-54%-át gyártják. Ez szükséges a chipek gyártásához használt lézerek számára. A Techcet piackutató cég becslése szerint a chipgyártáshoz felhasznált neon globális fogyasztása tavaly mintegy 540 metrikus tonnát tett ki. Csakhogy mind a két cég leállította a gyártást az invázió miatt: így bár a koronavírus-világjárvány következtében megcsappant gyártás után újabb tényező miatt lehet hiány a termékekből.

Angelo Zino, a CFRA elemzője szerint, ha a konfliktus sokáig tart, a gyártás akadozni kezdhet: ha áprilisra a tartalékok kiürülnek, és a chipgyártóknak a világ többi pontjáról nincsen berendelt készletük, akkor az ellátási láncban lehetnek akadályok, és így sok kulcsfontosságú fogyasztó eleshet a nekik szükséges termékektől, mert nem lesz mód a legyártásukra. Az Ingas az invázió előtt havi 15-20 ezer köbméternyi neont gyártott tajvani, kínai, dél-koreai, amerikai és német megrendelőknek, és a chipiparnak a készlet 75%-a ment, írta Nikolay Avdzhy, a cég kereskedelmi igazgatója. Az Ingas központja Mariupol, az orosz invázió egyik legkomolyabban sújtott városa…

A Cryoin havi 10-15 ezer köbméternyi neont gyártott, és ez is egy veszélyeztetett területen van (Odesszában). Ők február 24-én leállították a gyártást, hogy az alkalmazottak biztonságban lehessenek, állítja Larissa Bondarenko, a Cryoin üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója. Szerinte márciusban nem tudnák a 13 ezer köbméteres rendelésüket teljesíteni, ha nem áll le az invázió. Három hónapig ki tudnák bírni, ha zárva van a gyár, de ha megsérül a felszerelésük, akkor az súlyosabban hatna a cég anyagi állapotára, és nehezebben tudnák újrakezdeni a termelést. Nem biztos abban, hogy a cég a neon tisztításához szükséges további nyersanyagokhoz hozzá tudna jutni.

A tajvani gazdasági minisztérium szerint a cégek már előre felkészültek: biztonsági neonkészletekkel rendelkeznek, így nem lenne az ő részükről ellátásbeli probléma. Ezt az ország (ahol a TSMC, a legnagyobb chipgyártó cég is található) központi bankja is megerősítette a Reutersnek. A kisebb gyártók viszont problémákba futhatnak, állítja Lita Shon-Roy, a Techcet elnöke. Szerinte az Intel, a Samsung és a TSMC nagyobb vásárlóerővel bír, és olyan készletekhez is hozzá tudnak férni, ami hosszabb ideig is fedezheti a kiesést, akár több mint két hónapon át, de sok másik gyártó nem rendelkezik ilyen bufferrel, és ez hatni fog a készletekre és az elérhetőségre.

Az ukrán neon az orosz acélgyártás mellékterméke, és bár Kínában is gyártják a lézeres szemműtéteknél is használt gázt, az ottani árak rohamos tempóban emelkednek. Bondarenko szerint a pandémia következtében is már feszült légkörű árak december óta akár ötszörösével is megemelkedtek. Egy kínai médiajelentés (amely a biiinfo.com kínai árupiaci információszolgáltatóra hivatkozik) szerint a 99,9%-os neongáz ára Kínában a tavaly októberi 400 jüan/köbméterről február végére több mint 1600 jüan/köbméterre, azaz négyszeresére emelkedett. Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának adatai szerint a neon 600%-os emelkedést mutatott fel, mielőtt az oroszok annektálták a Krím-félszigetet.

Bár máshol is be lehetne indítani a neongyártást, Richard Barnett, a nemzetközi elektronikai ágazatokban működő cégek számára piaci információkat szolgáltató Supplyframe marketinges vezetője szerint 9-24 hónapos felfutásra lenne szükség. Zino szerint viszont nem biztos, hogy sokan befektetnének ilyesmibe, ha ideiglenesnek tekintik az ellátási szűkösségeket…

Forrás: Reuters

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu