Az oroszok bombázása miatt veszett oda egy ukrán videojáték-múzeum!

Százhúsz régi számítógép és konzol, illetve több mint ötszáz kiállított technológiai tárgy veszett oda az oroszok ukrajnai inváziójának „köszönhetően”…

 

A magánkézben levő gyűjtemény Mariupolban volt, úgyhogy a háború egyik legsúlyosabban érintett városában ment tönkre a múlt, ami magyarul a Maripoli Számítógépes Múzeum név alatt futott. A pusztítást Mark Howlett emelte ki a Twitteren, amit aztán meg is erősített az ukrán szoftver- és számítógépes múzeum, ami Kijevben és Harkivben tekinthető meg. A mariupoli gyűjtemény tulajdonosa, Dmitry Cherepanov állítólag nem sérült meg, de a közel ötven évnyi hardvertörténelem számára csak két szót tudunk mondani: Game Over…

Cherepanov a Facebook-oldalán, az it8bit.clubon írta, hogy a múzeum mellett a háza helyén is csak egy romhalmaz maradt. A gyűjteményét viszont nagyon alaposan dokumentálta, így legalább ilyen formában meg lehet tekinteni mindazt, amit az évek során felhalmozott. Képek, információk, minden megtalálható a weboldalon, és bizony az ex-szovjet területeken azért ritkaságnak tekinthető masinák is láthatóak a már nem létező kollekcióban.

Cherepanov azért nem üzletemberként tekintett a pakkra, ugyanis a számítógépes és konzolos kollekció mellett egy webrádiót, a RetroBit Radiot is üzemelteti. Ezt itt érhetjük el. Itt főleg a 80-as, 90-es évek játékainak zenéiből hallhatunk egy komolyabb merítést. (Úgyhogy mondjuk aki az 1989-es, akkoriban eléggé forradalminak ható Shadow of the Beastjéből hallana valamit, akár abba is belefuthat; David Whittaker maradandót alkotott, nem véletlenül készült 2016-ban egy PlayStation 4-es remake.)

Aki esetleg adományozna valamit anyagilag Cherepanovnak, nézzen fel a Facebook-oldalára, ugyanis ott a Paypalos elérhetőségét is közzétette. Ki tudja, a demo scene és a veteránok kapcsán akár egy még nagyobb gyűjteményre is szert tehet, mint amit eddig lassan felépített. Az lenne a történet legjobb befejezése, ugyanis ő valóban semmit nem tett, ami az orosz megszállók felé ártalmas lett volna (pláne úgy, hogy például a Tetris is egy orosz zseninek, Alexey Pajitnovnak köszönhető… és azért azt a világon szinte mindenki ismeri!).

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu