Terjeszkedik a rákos daganat: DLC-kre és F2P-játékokra ajánl védelmet a Denuvo

Még több játékban láthatjuk hamarosan viszont a gépigényt megnövelő, a frame rate-et régebbi PC-ken bizonyítottan csökkentő, és a töltési időt is kiugróan megemelő Denuvo DRM-et.

 

A Denuvót nevezhetjük a 2000-es években látott StarForce modern megfelelőjének, igaz, itt a rootkit telepítése helyett a hazatelefonálás a probléma, így hiába játszunk kizárólag offline, egyszerűen kell az internetkapcsolat a játéknak, csak hogy hozzá tudjunk férni a játékhoz, amit az Irdeto terméke „véd” (néha évekkel a játék megjelenése után is, addigra már teljesen FELESLEGESEN), és például a Resident Evil: Village esetében bizonyítottan rontott a PC-s port teljesítményén.

Az Irdeto (övék a Denuvo!) bejelentette a Denuvo SecureDLC-t. ami bár a nevében a DLC szót tartalmazza, úgy tűnik, hogy a free-to-play játékokra helyeződik a hangsúly. Olyan játékokra akarják ezt ráerőltetni, ahol a mikrotranzakciókból jön a bevétel. Idézzük a sajtóközleményt: „Miközben a kiegészítő tartalmak értékesítése fontos bevételi forrás, könnyűvé vált megkerülni a meglévő korlátokat, amelyek a DLC-ket próbálják biztosítani az olyan népszerű játékplatformokon mint a Steam és az Epic Games Store. Nyilvános és könnyen hozzáférhető eszközök használatával a játékosok automatikusan létrehozhatnak és telepíthetnek olyan programokat, amelyek a letölthető tartalmakhoz hozzáférnek anélkül, hogy fizetnének érte.”

És mit akar a Denuvo SecureDLC megvédeni? „Kozmetikus tárgyak, új karakterek, fegyverek és power-upok [a] nagy tartalmi frissítések mellett egy játékhoz, amelyek csak a játék bizonyos verzióiban szerepelnek (például a gyűjtői kiadásban), vagy külön kell megvásárolni őket.” Szóval azért a DLC-kre is rá szeretnének állni, hogy még véletlenül se legyen elegendő egy (vagy a Capcom játékai esetében kettő) réteg másolásvédelem. Reinhard Blaukovitsch, a Denuvo igazgatójának mondanivalóját már nem idézzük, mert felesleges.

Esetleg abba kellene belegondolni, hogy jó játékokat kéne csinálni a túlzott monetizációra építő megközelítés helyett. Ne felejtsük: a CD Projekt RED játékai Denuvo nélkül is milliós példányban keltek el. A Dying Light is Denuvo-mentesen jött ki, és éveken át támogatta a Techland, akik aztán szépen behúzták a DRM-et a folytatásba (amiből még mindig nem vették ki, szóval mi is ez a „csak a megjelenési időszakra tervezzük használni” duma?). Ha egy játék jó, arról elterjed annak minősége. De nem, inkább kidobnak egy tonna lóvét a teljesítményrontó másolásvédelemre.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu