Hogyan hasonlít Vecna a Dungeons and Dragonsból a Stranger Things főgonoszára?

MOZI HÍREK – A Stranger Things legutóbbi évadában bemutatták Vecnát, egy hatalmas és gonosz lényt, akinek tagadhatatlanul köze van a Dungeons & Dragonsból ismert névrokonához.

 

A sorozat kezdete óta a Stranger Things folyamatosan hivatkozik a Dungeons & Dragonsra. A legelső epizódtól kezdve, amelyben Mike és barátai egy asztali játékot játszanak végig, egészen a Demogorgon és a Mind Flayer nevű főellenségekig, a Dungeons & Dragons mindig is szerves részét képezte a sorozatnak. A Stranger Things legújabb antagonistájával, Vecnával utal a táblás játék leghírhedtebb gonosztevőjére, és közvetlenebbül merít ihletet, mint valaha.

Ami azt illeti, a Stranger Things eddig is hajlamos volt csak homályosan a Dungeons & Dragons megfelelőire alapozni a lényeit. A Stranger Thingsben szereplő Mind Flayer például szinte semmi fizikai hasonlóságot nem mutatott a névrokonával, de a Dungeons & Dragonsból ismert Mind Flayerekhez hasonlóan rendelkezett az elmekontroll és a pszionikus erők iránti vonzódással. Vecna esetében azonban a Stranger Things sokkal inkább a játékból merített, mint valaha.

 

A két Vecna erejének összehasonlítása

 

Az eredeti Vecna vitathatatlanul a legerősebb lény az egész Dungeons & Dragonsban a csúcspontján. Míg Vecna a Stranger Thingsből lenyűgöző jártassággal büszkélkedhet az agykontroll és a pszionikus mágia terén, ami potenciális világvégét jelentő fenyegetéssé teszi őt, addig Vecna a Dungeons & Dragonsból szó szerint istenivé emelkedett, megszilárdítva helyét a létező legerősebb mágiahasználók között – egy multiverzális fenyegetés.

Vecna a Stranger Thingsből kölcsönöz néhány varázslatot a névadójától, de lényegesen gyengébb mágikus képességeket mutat. Annak ellenére, hogy pusztítást végez Hawkinson, Vecna képességei meglehetősen tipikusak egy alacsony szintű varázslóra a Dungeons & Dragonsban. Összehasonlításképpen, a Vecna Keze – amely a Dungeons & Dragonsban erős varázstárgyként működik, és szó szerint Vecna levágott keze – a halál ujját, teleportálást és számtalan más magas szintű képességet biztosít használójának, amelyek a Stranger Thingsben Vecna által mutatott képességekkel egy szinten vannak. Vecna szemével együtt használva ezek az ereklyék hozzáférést biztosítanak a felhasználónak a kívánság varázslathoz, ami messze meghaladja a Stranger Thingsben bemutatottakat.

 

A két Vecna történetének összehasonlítása

 

Bár a Vecna lore-ja a Dungeons & Dragonsban számos változáson ment keresztül, az alapja következetes maradt. Vecna vagy emberként vagy fél-elfként kezdte életét, mielőtt sötét mágiát tanulva lich-é változott volna. Innen Vecna egy hatalmas hadsereget hozott létre, amelyet hadnagya, Kas támogatott, hogy megkönnyítse istenivé válását. Végül Kas elárulta Vecnát, aminek következtében Vecna soha nem érte el teljes potenciálját, és a két fent említett ereklye – Vecna Keze és Szeme – létrejött.

Furcsa módon a Stranger Things Vecnájának is van egy háttértörténete, amely bár nem a high fantasy világába ágyazott, mégis hasonló. Miután természetfeletti képességei megrontották, Henry Creel megpróbálja manipulálni és beszervezni Elevenet, hogy csatlakozzon a keresztes hadjáratához, de elküldik a Felülről lefelé világba, és Vecnává változik. Vecna mindkét esetben tehetséges, de sötét hajlamú egyénként kezdi életét, aki teljes fizikai átalakuláson megy keresztül, hogy megpróbálja elérni valódi potenciálját. Mindkettőjüket elkerülhetetlenül elárulja valaki, akit közel állónak tartanak magukhoz, valaki, akit személyesen toboroztak, hogy segítsen nekik.

Továbbá, Vecna a Stranger Thingsben feltűnő fizikai hasonlóságot mutat Vecnával a Dungeons & Dragons 5E-ből, mivel mindketten karcsú és élőhalott, mégis impozáns alakok. Az is egyértelmű, hogy Vecna megnagyobbított bal keze a Dungeons & Dragonsban található hatalmas mágikus tárgyra utal, amely a karaktert olyan híressé tette. Bár a Vecna szeme nem szerepel explicit módon a Stranger Thingsben, Vecna áldozatainak gyakran csonkolt marad a szeme.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu