A Square Enix nyitott a közös vállalkozásokra vagy a saját stúdiójában való kisebbségi részesedésre a növekvő fejlesztési költségek miatt

Az Axios szúrta ki, hogy a Square Enix egy kicsit meglepő véget vetett az augusztus elején tartott befektetői tájékoztatójának. Most, hogy elolvashattuk az átiratokat, úgy tűnik, hogy a Square valóban nyitott a közös vállalkozásokra, vagy esetleg a tulajdonában lévő stúdiók többségi részesedésének eladására.

 

„Hagyományosan az volt az általános politikánk, hogy fejlesztőstúdióinkat teljes egészében birtokoljuk.” – írja a Square Enix elnöke, Yosuke Matsuda. „A fejlesztési költségek azonban az elmúlt években meredeken emelkedtek, ezért szeretném megtalálni a stúdiókhoz való tőkeelosztás olyan módjait, amelyek nagyobb rugalmasságot biztosítanak számunkra.

Ezek közé nemcsak a teljes tulajdonjog, hanem a vegyesvállalatok, a tőkemódszerrel működő leányvállalatok és a kisebbségi részesedések is tartozhatnak.

Ahelyett, hogy ragaszkodnánk a teljes tulajdonláshoz, inkább a stúdiókba különböző tőkekonstrukciók révén történő befektetéssel fogjuk fedezni a kockázatainkat, miközben portfóliónk gazdagításán és a fenntartható növekedés elérésén dolgozunk.”

 

A Q/A részben Matsuda tovább pontosította a vállalat stratégiáját a döntés körül.

„Egy-egy cím fejlesztésének költségei egyre nőnek. Így a stúdiók teljes tulajdonlása azt jelenti, hogy bár jelentős hozamra számíthatunk, a lefelé irányuló kockázat is jelentős.

Ennek eredménye a vártnál nagyobb jövedelemingadozás.

Ezért ahelyett, hogy ragaszkodnánk a teljes tulajdonláshoz, emellett más megközelítéseket is szeretnénk alkalmazni, például vegyesvállalatokat alakítani és kisebbségi részesedést szerezni, hogy fedezni tudjuk a befektetési kockázatot, ezáltal kontrollálni tudjuk a volatilitást, és egyszerre érjük el a növekedést és az optimális mérlegprofilt.”

Szinte sokkolónak tűnik, hogy ez a Square Enix részéről hangzik el, különösen az olyan franchise-ok sikerét tekintve, mint a Final Fantasy.

Azonban már egy ideje világos, hogy a Marvel’s Avengers siralmas indulása és a Crystal Dynamics folyamatos küzdelme a játékkal nagyon fájt a Square-nek, még a Marvel’s Guardians Of The Galaxy sikere ellenére is.

Ez is segít még jobban megmagyarázni, hogy a Square gyakorlatilag eladta a fent említett Crystal Dynamicsot, az Eidos Montreallal és a Square Enix Montreallal együtt az Embracer Groupnak.

A Square Enix új megközelítése miatt ez lehet a tökéletes alkalom arra, hogy a Sony lecsapjon, és egy visszautasíthatatlan ajánlatot tegyen a Square Enixnek a Square Enix Tokióért, ahogyan arról már pletykáltak.

Forrás – Axios

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu