Már az USB mögötti szervezet is bonyolultnak látja az elnevezéseket!

TECH HÍREK – Ezért az USB Implementers Forum (innentől rövidítve: USB-IF) úgy döntött, hogy a modernebb standardek esetében egyszerűbb, jobban átlátható nevezéseket kapunk.

 

Az USB-IF új szabályzatokat állít fel, amivel az USB-kábelek esetébn egyszerűbb branding lesz. Új logók és érthetőbb elnevezések jönnek, írja a The Verge, így például nem kell olyan érthetetlen standardneveket megtanulnunk, hogy „SuperSpeed Certified USB”, vagy „USB4 Gen3x2”, ugyanis nem sokan értik, hogy milyen kábeleket kapnak a vásárlás során, hacsak nem szakértők, vagy nem járnak utána mindennek. Emiatt nem csoda, hogy az USB-IF megelégelte az egészet…

Jeff Ravencraft, a USB-IF igazgatója szerint a fogyasztók azt akarjál tudni, hogy az általuk választott termékük milyen maximum adatátviteli sebességre képes. Ezért a SuperSpeed USB10Gbps egyszerűen USB 10Gbps (gigabit/másodperc) lesz, az USB4 20Gbps helyét átveszi az USB 20Gbps, a USB Type-C kábelek (2024-től Európában minden mobiltelefonnak ilyen csatlakozóval kell megjelennie!) esetében pedig az erőkapacitásukat kell feltüntetni. Így például 60W, vagy 240W lesz rajtuk. Ebből adódóan tudhatjuk, hogy a mobilunkhoz vagy a laptopunkhoz kellően izmos lesz-e töltésre az adott kábel.

Az USB 2.0, avagy a USB Hi-Speed nem része az egyszerűsítésnek. Ezt meg is indokolták: az USB-IF szerint megzavarná az embereket, ha a portokat például USB 480Mbps-ként tüntetik fel, mert a szám alapján gyorsabbnak hinnék az USB 5Gbpsnél (holott ennek épp az ellenkezője az igaz). Az új elnevezésekkel az adatátviteli sebességre és az áramfelvétel mértékére koncentrálnak. Igaz, hogy egyes USB Type-C kábeleken videókimenet is megvalósítható, de az USB-IF átnevezési stratégiájában erről nem nagyon esik szó. (Csak nem ezzel akarnak minket továbbra is összezavarni?)

Az USB egy nyitott standard, így nem kötelező minden gyártónak azonnal átvennie az USB-IF elnevezéseit. Erre csak akkor kell beadniuk a derekukat, ha a szervezet által hitelesítést szeretnének kapni. Így aki nem vállalkozik erre, továbbra is használhatja a SuperSpeed Certified USB nevet. Jaj nekünk.

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu