Nvidia GeForce RTX 4080: hiába a jó teljesítmény, túl drága lett!

TECH HÍREK – Az amerikai árazásában is hajmeresztő árcímkével rendelkező videókártyából könnyedén lehet találni, ugyanis a techcég kissé túlárazta…

 

Az Nvidia GeForce RTX 4080 1200 dollárt kóstál. Rákerestünk egy helyi boltban, és ott nem is találtunk (de RTX 3090-es van, több mint 1 millió forintért…), de forintra átszámítva itthon biztosan nem fogunk találni belőle 550 ezer forint alatt (sőt, nem kizárt, hogy 600 ezer körül fog elrajtolni, és ez még több is lehet, ha a forint továbbra is egy játékpénz erősségével vetekszik). A vásárlók meg nem kapkodják el, és ez jogos is, ha összevetjük, hogy az előd, az RTX 3080 700 dollárért volt kapható, amikor két éve megjelent, a 12 GB-os modell pedig 900 dollár volt.

Éveken át az 550-700 dolláros árszinten voltak az Nvidia 80-as kártyái, és ezek ugye nem csúcskategóriás GPU-k, de nem sokkal maradnak el tőlük (felső-középkategória; az RTX 4090 30-40%-os plusz teljesítményt ad és több a VRAM). Ha kivesszük a cryptót a képletből, ami erősen felhúzta a kártyák árát, nem fognak a játékosok közel kétszer annyit fizetni egy azonos kategóriájú videókártyáért még akkor sem, ha annak teljesítménye eléggé jónak nevezhető. Egy tweet, ami nem tisztázta, hogy világszerte, vagy csak az Egyesült Államokba szállított-e ennyi videókártyát az Nvidia, de azt írta, hogy a cég az RTX 40-es sorozatból 160 ezer kártyát szállított ki. Ebből 130 ezret tett ki az RTX 4090, ami el is fogyott… az RTX 4080-asok pedig ott vannak a boltokban (ebből 30 ezret vitt ki az Nvidia), szinte érintetlenül.

A skalpolók viszont itt is szerepet játszottak (lent több képet is lehet látni az általuk értékesített kártyákból, amik naná, hogy túl vannak ározva). A legtöbb RTX 4080-as viszont hasonló áron vannak az RTX 4090 Founders Editionnel, vagy olyan AIB modellek (ez azt jelenti, hogy pl. az ASUS megrendeli a grafikus chipet, majd ők maguk szerelik a lapkájukra) vannak, amik referenciaárúak. A másik tényező az AMD Radeon RX 7900-es sorozata: erre várhat a közönség, és mivel a cég 900-1000 dollár közé tervezi az árazást, kivárják a teszteredményeket…

Úgyhogy érthető, ha a legdrágább kártyákat elvitték a hardcore játékosok.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu