Mark Zuckerberg stratégiai játékokra szánt mesterséges intelligencián dolgozik

TECH HÍREK – A Cicero a Meta szerint hatalmas áttörésnek bizonyulhat egy bizonyos játékban (igen, csak egyben!).

 

A Facebook, az Oculus, az Instagram és a WhatsApp anyavállalata szerint a Cicero az első olyan mesterséges intelligencia, ami emberi szintű teljesítményre képes a Diplomacy-ben, egy népszerű stratgiai játékban. Ez eredetileg egy társasjáték volt, ami aztán több hivatalos és nem hivatalos folytatást kapott. A játék fő eleme a tárgyalás, és mivel multiplayer játékról van szó, a Diplomacy jelentős része abból áll, hogy a játékosok tárgyalnak egymással.

A poszt elismeri, hogy a mesterséges intelligencia korábban többször legyőzte az embereket, de azért hozzá kell tennünk, hogy először a Deep Blue-t elverte Garry Kasparov, egy sakk-világbajnok, de később már az MI nyert, ám az IBM visszavágóra már nem volt hajlandó. A Meta szerint a valóban hasznos, változatos lépésekre képes ügynököknek nem csak a táblán való bábumozgatásokra kell gondolniuk, hanem azokon túlra is. Ezért a Cicero képes tárgyalni, meggyőzni az emberi játékosokat, akikkel az együttműködés sem lehetetlen.

A Diplomacy régóta pont emiatt volt nagy kihívás a mesterséges intelligenciának, mert meg kell érteni a másik játékos motivációit, és ehhez igazodva kell finomhangolni a stratégiát. A Cicero a webdiplomacy.net-en játszott, és az emberi játékosok átlagpontszámának több mint dupláját érte el, és a több mint egy mérkőzést játszók között az első tíz százalékba fért be eredményével. Emiatt írja a Meta, hogy a Cicero annyira hatékony a Diplomacy-ban az emberekkel való tárgyalás során használt természetes nyelvben, hogy gyakran inkább vele dolgoztak együtt mint más emberi játékosokkal.

Nem a hagyományos játékra építő megerősítésre építették a Cicerót, hanem stratégiai indoklást használtak (mint az AlphaGóban és a Pluribusban), és a GPT-3-ban, a BlenderBot 3-ban, a LAMDÁban és az OPT-175-ben alkalmazott természetes nyelvfeldolgozást is bevetették. Az MI felismeri, hogy kit kell az oldalára állítania, és a szoftver egy iteratív tervezői algoritmuson fut, ami a konzisztencia és a racionalitás között egyensúlyozza a párbeszédet, megjósolva a játékosok következő lépéseit, és a terveket ezekre finomhangolva módosítja.

A Meta szerint a Cicero nagy hatással lehet az MI-s chatassisztensekre, mert képesek tanulásra szánt párbeszédeket tartani az emberekkel, akik új képességeket sajátíthatnak el vele. A Meta szerint elképzelhetünk egy játékot is, ahol az NPC-k az emberekhez hasonlóan terveznek és beszélnek. Megértik a motivációinkat, és ehhez igazodva adaptálja a dialógust, hogy segítsen nekünk a kastély lerohanásában.

Csak aztán nehogy Skynet legyen belőle. (Igaz, Kínában már létezik Sky Net néven. Nem viccelünk…)

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu