Steam Deck: jön a második generációs modell, de nem lesz erősebb

A Valve azon is gondolkodik, hogy a 2013-tól 2019-ig gyártott Steam Controllerhez is visszatér…

 

Korábban beszámoltunk már arról, hogy a Valve többgenerációs készülékként nevezte a nagy sikernek örvendő Steam Decket. Most már két tervezője, Lawrence Yang és Pierre-Loup Griffais is beszélt arról, hogy bizony új modellen dolgoznak. A The Verge-nek adott interjújuk alapján viszont ne reméljük, hogy ez automatikusan erősebb modellt jelent: az áttervezéssel a képernyő és az akkumulátor élettartalmára koncentrálnak, és most stabil teljesítményt akarnak, mert így a fejlesztőknek és játékosoknak egyaránt kedveznének. Majd akkor gondolják meg az erősebb hardvert, ha jelentős előnyt biztosít az alkatrészek cseréje.

„Jelenleg az a tény, hogy az összes Steam Deck ugyanazokat a játékokat tudja játszani. Van egy célunk a felhasználók számára, hogy megértsék, milyen teljesítményszintre számíthatnak játék közben, és a fejlesztők számára, hogy megértsék, mit kell megcélozniuk… nagyon sok érték van abban, hogy egy specifikációjú [a készülék]. Úgy gondolom, hogy még egy ideig megtartjuk ezt az egy teljesítményszintet, és csak akkor vizsgáljuk meg ennek megváltoztatását, ha jelentős előnyökkel jár,” nyilatkozták a fejlesztők.

A Steam Deck első generációjú modellje is változott már a megjelenése óta, és ez folytatódni fog. A Valve főleg a szoftveres dolgokba nyúlt eddig bele, de a tervezők megerősítették, hogy hardveres módosítások is történtek. Például az akkumulátor ragasztása, illetve a ventillátorok módosítva lettek, átdolgozták a Steam és a gyors hozzáféréses (Quick Access) gombot, és könnyebb az akkumulátort lecserélni. A jövőben a játékosok akár meg is oszthatják a Steam Deck fogyasztási profiljaikat, ám a grafikus beállítások megosztása jelentős feladat lenne, és ezt a Valve nem tervezi, állítja Griffais.

De eközben a Steam Controllerrel is terveznek vaamit. 2013-ban, a Steam Machines kezdeményezés részeképp mutatták be a két trackpados, haptikus visszajelzésű kontrollert, ami az egérgolyó érzését kívánta imitálni. A kontrollerből hat év alatt kb. 1,6 milliót értékesített Gabe Newell cége, és Yang szerint nem kizárt, hogy csinálnak egy új modellt: „Igen, meg akarjuk valósítani. Csak az a kérdés, hogy hogyan és mikor. Szerintem valószínű, hogy ezt meg fogjuk vizsgálni, mert ez olyasmi, amit mi is akartunk. Jelenleg a Steam Deckre koncentrálunk, szóval ez egy kicsit ugyanaz a dolog, mint a mikrokonzolos kérdés: ez mindenképpen olyasmi, ahol szívesen dolgoznánk együtt egy harmadik féllel, vagy saját magunk fedeznénk fel [a lehetőségeket].”

Jogos, hogy csak egy Steam Deck modellre koncentrálnak, mert így a fejlesztőknek nem kell több variánssal számolniuk.

Forrás: WCCFTech, VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu