Káros lehet a PlayStation 5-re, ha felállítva használjuk?! [VIDEO]

A hivatalosan is már több mint 30 millió példányban elkelt PlayStation 5 egy tervezési hiba miatt hamarabb is elromolhat!

 

A PlayStation 5-öt úgy tervezte a Sony, hogy függőlegesen (felállítva), illetve vízszintesen (fektetve) is lehet használni. A konzol megjelenése óta több mint két év eltelt, és nem biztos, hogy ez igaz, ugyanis a konzolszervízekben dolgozók szerint más a helyzet. A francia 68Logic 2010 óta birtokol egy ilyen üzletet, és a kliensei konzoljait közvetlen közelről megtekinthette azóta. A Twitteren közzétett képéhez azt írta, hogy ne használjuk felállítva a PlayStation 5-öt, mert mozog benne a folyadék, és a fagyások nyomait látni lehet. Itt folyékony fémre kell gondolni, ami az APU-t (az egy „háztető” alatt tlaálható AMD-s processzort és grafikus chipet) háti.

Ez néha túlcsordulhat és kiegyenlítetlenné válhat, ami minimum a hűtésre lehet káros. Ben Montana, egy másik konzolspecialista (aki szintén Franciaországban tevékenykedik, de ő az ILoveMyConsole tulajdonosa) a Facebookon már hónapok óta próbálja felhívni erre a figyelmet. Szerinte ezek nem ritka esetek, ugyanis nagy a kockázata ennek, ha sokáig felállítva használjuk a PlayStation 5-öt (és ennek mindegyik modellje, így a Blu-ray meghajtóval spóroló Digital Edition is érintett!). Vannak olyan elméletek, miszerint a PlayStation 5 Standard Edition veszélyesebb ebben a tekintetben a Blu-ray meghajtó által keletkező vibráció miatt…

Elméletileg a folyékony fémmel való processzorhűtés nem probléma, ugyanis a hűtőmechanizmus és a processzor olyan szorosan egymásra van applikálva, hogy a kellő anyag használata során nem következhet be túlcsordulás, de a gravitáció miatt a PlayStation 5 esetében a folyékony anyag lejjebb megy a konzolban a tervezési hiba miatt. A konzol „gátja” az APU és a hűtő között mozoghat és akár meg is sérülhet. Vízszintesen ez nem okoz bajt: a konzol megfelelően hűtve marad, áám függőlegesen akár olyan komponensekre is ráfolyhat a folyékony fém, amire nem lenne szabad. Ha érintett a konzolunk, a PlayStation 5 hangossá válhat, ugyanis a ventillátoroknak gyakrabban és gyorsabban kell pörögniük a kompenzáció miatt, továbbá több áramot fogyaszthat a konzol, ami akár túlmelegedhet és leállhat, de hosszabb távon megrövidülhet a PS5 élettartama is. A folyékony fém ráfolyhat az alaplap más részeire (ez rövidzárlatot eredményezhet), amivel a konzol tönkremegy akár pusztán a dobozban várva, hogy valaki megvegye. A lent látható videóban ez történt: hónapokig függőlegesen, a dobozában várta a PlayStation 5 a kibontást, de nem bootol be. A szétszedett konzol kb. 12 percnél látható. A hiba nem ismert széleskörűen, és a szervíz során nem mindenki ellenőrzi ezt.

A Sony a CES-en (Consumer Electronics Show, az év első technológiai kiállítása) erősítette meg, hogy a PlayStation 5-ből több mint 30 millió fogyott eddig el. Legutóbb, szeptember 30-ával bezárólag hallottuk, hogy akkor 25 millió boltokba szállított konzolnál tartott a PS5, ami Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment (SIE) elnök-vezérigazgatója szerint decemberben az eddigi legerősebb hónapját tudhatta maga mögött.

A The Last of Us franchise összértékesítése pedig több mint 37 milliónál tart, közölte a SIE és a Naughty Dog, akik a multiplayer The Last of Us spinoffból (Factions?) egy koncepciós képet is mutattak. „A The Last of Us 10. évfordulója jön júniusban, és nagyon izgatottak vagyunk, hogy többet tudjunk megosztani veletek a franchise jövőjéről. Lesz néhány szórakoztató meglepetésünk az út során, de még idén elkezdünk néhány részletet elárulni az ambiciózus The Last of Us multiplayer játékunkról. A Vinit Agarwal, Joe Pettinati és Anthony Newman által vezetett csapatunkkal a projekt egy friss, új élményt nyújt majd a stúdiónk számára, amely azonban a Naughty Dog azon szenvedélyében gyökerezik, hogy hihetetlen történeteket, karaktereket és játékmenetet hozzon létre,” írta Neil Druckmann, a Naughty Dog társelnöke. Az HBO-n és az HBO Maxen január 15-én debütál a The Last of Us TV-adaptációja, március 3-án a The Last of Us Part I PC portja érkezik, és a két projekt elkészítésével kapcsolatban interjúkra és kulisszák mögé történő betekintésekre is számíthatunk.

De a PlayStation 5 tervezési hibája meglepően súlyos…

Forrás: Wololo, Gematsu, Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu