A The Last of Us társ-alkotója egy fillért sem kap az HBO-sorozattól, sőt, meg sem említik a nevét a stáblistában

MOZI HÍREK – Bruce Straley Neil Druckmann-nal közösen alkotta meg a The Last of Us-t, de a tévésorozat kreditjei alapján ezt nem lehet tudni.

 

Az HBO-adaptáció sikere nyomán a The Last of Us-t a közelmúltban a játékvilág egyik legnagyobb történeteként ünnepelték, Neil Druckmannt pedig széles körben alkotóként emlegették. De ha megnézed a Mobygames alkotó listás részét, észreveheted, hogy a játék rendezője valójában egy Bruce Straley nevű fickó. És annak ellenére, hogy mélyen kötődik a játékhoz, és hosszú karriert futott be a Naughty Dognál, Straley az LA Timesnak adott interjújában elmondta, hogy teljesen kizárták a sorozatból.

Straley a Naughty Dog egyik korai alkalmazottja volt – a 15. alkalmazott, ahogy 2014-ben a Twitteren elmondta -, és olyan játékokban szerzett érdemeket, mint a CTR: Crash Team Racing és az eredeti Jak and Daxter-trilógia. 2007-ben az Uncharted két művészeti vezetőjének egyike volt: Drake’s Fortune című játékon, majd játékigazgatóvá lépett elő az Uncharted 2-n, amelyen Druckmann vezető tervezőként dolgozott. A páros ezután a The Last of Us esetében is összeállt, Straley játékrendezőként, Druckmann pedig kreatív igazgatóként dolgozott.

Az első rész után az Uncharted 4 rendezője lett, de a The Last of Us 2-n már nem tért vissza dolgozni, hanem 2017-ben bejelentette, hogy elhagyja a stúdiót.

„Miután három rendkívül megterhelő projektet vezettem, és hosszabb időt töltöttem távol az irodától, úgy éreztem, hogy az energiám más irányokba összpontosul, és lassan rájöttem, hogy ez volt a jel, hogy ideje továbblépni” – írta Straley a Naughty Dog blogján.

A Times szerint azóta „feszült” a viszony Straley, aki 2022-ben Wildflower Interactive néven új stúdiót indított, és a Naughty Dog között. És bár Druckmann láthatóan szerepel az HBO-sorozatban, Straley neve sehol sem szerepel, és a jelek szerint pénzt sem keres rajta.

„A szakszervezetek mellett szól, hogy valaki, aki részese volt annak a világnak és azoknak a karaktereknek a közös megalkotásának, nem kap sem kreditet, sem egy fillért sem azért a munkáért, amit beletett” – mondta Straley. „Talán szakszervezetekre van szükség a videojáték-iparban, hogy meg tudjuk védeni az alkotókat.”

A kizárás különösen annak fényében zavarba ejtő (és gondolom, bosszantó), hogy az HBO-n futó streamingsorozat sokkal inkább újraalkotja a 2013-as videojátékot, mint más játékok adaptációi. És ahogy a Kotaku rámutatott, Straley külön kreditet kapott a The Last of Us Part 1 remake-ben, „a The Last of Us fejlesztésében játszott meghatározó szerepéért”.

A szakszervezetek és a kreditpontok az utóbbi években komoly problémává váltak a játékiparban, és bár ez nem a legkirívóbb példa arra, hogy a játékfejlesztőket korábbi munkaadóik ignorálják, de határozottan nem néz ki jól.

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu