Több művész is beperli a Google-t, mert az ő műveikkel edzik az Imagen nevű MI-jüket!

TECH HÍREK – Azért viszik bíróságra az Alphabet leányvállatát, mert ők nem egyeztek bele abba, hogy az Imagen nevű mesterséges intelligenciáját az ő műveikkel edzhesse a Google.

 

Nem nagyon van még szabályozva az, ha a mesterséges intelligenciát művészek alkotásaival edzik, és talán ezért gondolhatta úgy a Google, hogy az Imagen nevű modelljét bátran taníthatja korlátok nélkül. Ebben a cég tévedett, ugyanis néhány művész összeáll, hogy benyújtsa a keresetet a Google ellen, de ez még korai fázisban van, és mind a két félnek még meg kell szólalnia a bíróságon, mielőtt ítélet születne, és mivel a techcégnek nincs pénzhiánya, biztos futja jobb ügyvédekre, így esélyes, hogy megússzák az egészet.

Kik álltak a per mögé? Több rajzfilmes (Sarah Andersen, Hope Larson, Jessica Fink), és egy fotós (Jingna Thang) indította az eljárást, amit még pénteken nyújtottak be, írja a Reuters. Szerintük a Google sok-sok milliárdnyi, szerzői jog által védett képet használt az Imagen edzéséhez, és ezek közül néhányat ez a négy illető hozott létre. Nem tudni még, hogy mekkora kártérítésre nyújtottak be igényt, de azt elvárják a Google-től, hogy a képeik összes másolatát semmisítsék meg, de erre mennyi esély van?

Pár képalkotó, és például a MidJourney ellen is eljárás zajlik, de azokról nincs információnk. A cél általában minden esetben az, hogy ne használják az alkotók képeit, de a szerzői jog körül nehéz tisztázni, hogy mi a helyzet. A Google azt állítja, hogy a képeket ingyenesen használni lehet, ami igaz, de nem lehet tisztán átlátni, hogy a képgeneráló programoknak minden képhez szabad-e hozzáférni, vagy csak egy kisebb részükhöz. Az viszont érthető, hogy a művészek összeállnak, mert ők nem azért gyakoroltak éveken keresztül, hogy a cégek az ő hátukról rugaszkodjanak el a saját MI-modelljeikkel.

Emiatt pedig jogos, ha ilyen perek indulnak, de azért kérdés, hogy mennyinek lesz ebből olyan eredménye, ami a művészeknek kedvez.

Forrás: WCCFTech, Reuters

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu