Az FSZB-nek küld adatokat az Atomic Heart? [VIDEO]

Erős orosz kormányzati kötődések fűződnek a technológiailag is kissé inkompetens Mundfish játékához.

 

Kezdjük a technológiai tudatlanságukkal. A kérdezz-felelekjükből egy kérdés eléggé hülye választ adott. Lesz-e Denuvo a játékban? Ha igen, hatni fog-e a játék teljesítményére? A válasz: „Igen, terveztük, hogy egy DRM-rendszert implementálni fogunk. Most még nehéz azt mondani, hogy ez hatni fog-e a teljesítményre vagy sem, de nem feledkeztünk meg a DLSS jelenlétéről – ez egy technológia, ami erős FPS-javulást hoz, ami vissza fogja hozni a veszteségeket, ha lesznek.”

Tehát lesz DRM, és mivel a Denuvo mindenhol ott van, szinte biztos, hogy ezt választják, így az egyjátékos játék is szépen haza fog telefolnálni. Hatni fog a teljesítményre. Olyan nincs, hogy nem: a Denuvo Anti-tamper többszáz megabájttal megnöveli a játék exéjét, és azt a kódot a processzornak futtatnia kell. A DLSS pedig az Nvidia technológiája, így akinek AMD-s videókártyája van, nem fog semmit sem látni ebből, és ennek semmi köze nincsen a másolásvédelemhez…

De fontosabb, amit az AIN írt a Mundfishről. Ez az orosz csapat (hiába van ciprusi központjuk, moszkvai stúdiójuk is van) áll az Atomic Heart mögött, és a cég weboldalán olvashatjuk, hogy felhasználói adatokat gyűjtenek, hogy az orosz hatóságoknak, de legfőképp az FSZB-nek, a KGB egyik utódszervezetének, amit magyarul Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak neveznek. Az érdekesség, hogy a felhasználói adatok kezeléséről szóló angol weboldalon ez nincs ott, de az orosz nyelvűn igen. Csak nem rejtegetjük az igazságot?

A játék befektetői között találhatunk egy olyan személyt, aki korábban a Gazprom egyik vezetője volt és közeli kapcsolata van Oleg Deripaskához, egy orosz oligarchához, továbbá a szankcionált VTB bankhoz. A stúdió sosem kommentálta nyilvánosan az oroszok ukránok ellen indított háborúját, és aki ezt felhozza a Twitteren, csak blokkolást kap, és nemrég annyival intézték el, hogy politikai ügyekben nem kívánnak véleményt alkotni, és ők magukat egy békepárti szervezetként kezelik, akik elítélik az emberek ellen elkövetett erőszakot. A mundfish.com oldalát meglátogatók (és akik termékeket, szolgáltatásokat vásárolnak) adatait mind begyűjtik, és az adatkezelési szabályzat írói megemlítik az orosz mozgósítási törvényeket is.

Beágyaztunk egy videót is, ami érthetően (persze, ukrán akcentussal), angol nyelven elmagyarázza a továbbiakat. A fejlesztők a BioShock stílusát követik, és pozitívan emlékeznek vissza a Szovjetunióra. A játék főhőse egy KGB-ügynök, aki hősként akar díszelegni, hasonlóan egy bizonyos orosz elnökhöz. A fejlesztők egy olyan dalt is beraktak a játékba, amit Nikolay Baskov, egy nyíltan háborúpárti énekes adott elő, a Mundfish elnöke, Robert Bagratuni rejtegeti a cég orosz gyökereit; a cég mögött álló támogatók mögött ott van még a kínai Tencent (magáért beszél) és a Gaijin Entertainment és a GEM Capital is.

A Gaijin jelenleg budapesti központú, de ez ne vezessen meg: alapítói Anton és Kirill Yudintsev, és a cég sok játéka még nevében is tartalmazza a war (háború) szót. A War Thunder tőlük ismerős lehet, és ezt az ukrajnai szakadárok videójában is eldugták reklámként (lásd 05:40 a videóban), és az ukránellenes szakadárok YouTube-csatornájukon is gyakran hirdetnek. A GEM Capital alapítója pedig Anatoly Paly, a korábban említett ex-Gazprom vezető. Oroszországban kizárólag a VK Playen lesz játszható a játék: a helyi Facebook-ekvivalens játékokra szakosodott platformját pedig egy Putyin-közeli politikus fia vezeti. A játék eladásai a háborús erőfeszítésekben fognak visszacsapni az ukránoknak.

Röviden: soft power megoldást használnak az orosz (ahogy a kínaiak is): a játékiparon keresztül próbálják formálni a játékosok politikai beállítottságát is.

Forrás: Steam

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu