Google Bard: egy baki, és máris 100 milliárd dollárt bukott az anyavállalat!

TECH HÍREK – Az Alphabet beégett az OpenAI ChatGPT-je ellen indított saját megoldásával…

 

Nemrég már írtunk arról, hogy a Google bejelentette a saját mesterséges intelligencia-chatbotját, a Bardot, és a cég el is kezdte promotálni. ám az Alphabet, a Google anyacége nem számított arra, hogy téves információkat fog közölni a nyilvánosság előtt a technológia. Valljuk be, erre senki sem számított. A befektetők sem: a Reuters beszámolt arról, hogy az Alphabet a piaci értékéből 100 milliárd dollárt bukott a Bard-baki jóvoltából…

És az a szomorú, hogy korábban a mesterséges intelligencia igenis produkált megkérdőjeelzhető válaszokat, de azok más irányban okoztak bajt. Egy dél-koreai chatbotot a Facebook tiltott ki, a Microsoft saját chatbotja, Tay pedig felettébb rasszistává vált a felhasználókkal való beszélgetések jóvoltából. De az szinte bizonyos, hogy a Google kezei meg voltak kötve: a ChatGPT hatalmas sikere (és a Microsoft által belétolt újabb tíz milliárd dollár) miatt a cégnek talán túlzottan korán is, de be kellett mutatnia a válaszát…

Persze a mesterséges intelligenciát nehéz vádolni, ha a felhasznáó maga is rossz adat ad meg, így abban az esetben inkább a felhasználó felé kellene mutogatni. Az egyik dolog, amit egy kilenc évesnek a James Webb teleszkópról elmondhatunk – állítja a Bard -, hogy ez volt az első olyan készülék, ami a naprendszerünkön kívülről származó bolygóról mutatott képeket, de ez téves: a Very Large Telescope (magyarul kb. Hatalmas Teleszkóp) volt az, mégpedig 2004-ben. A Google a kínos helyzetre azt mondta, hogy „a szigorú tesztelési folyamat fontos, eztt ezen a héten indítjuk el a Trusted Tester programunkkal.” A beágyazott tweetben lehet látni a bakit amúgy.

„A külső visszajelzéseket saját belső tesztelésünkkel kombináljuk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a Bard válaszai megfelelnek a minőség, a biztonság és a valós információk megalapozottsága tekintetében,” mondta a Google szóvivője a Reutersnek, miután az Alphabet a hibát követően piaci értékének kb. 7%-át, 100 milliárd dollárt bukott el, de volt az egy kis ideig 9% is. GG!

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu