Miért egy 600 éves apácazárdában vágták a díjakkal elhalmozott TÁR-t?

MOZI HÍREK – Három BAFTA-val is jutalmazták a már eddig is díjakkal elhalmozott TÁR-t. A címszereplő Cate Blanchett, illetve Todd Field rendező vihette haza a díjat, utóbbi producerként is elismerést kapott. Ezzel már majdnem hatvanra nőtt a film díjainak száma a 238 jelölés mellett, és a díjeső valószínűleg nem állt el, hiszen a produkciót hat Oscar®-ra is jelölték.

 

A film hősnője egy zseniális karmesternő, aki élete legnagyobb megmérettetésére készül, ám elvakítja önnön sikere és hatalma, ami végül bukásához vezet. A TÁR az utóbbi évek legtöbbet méltatott, egyben legtöbbet vitatott alkotása, mindenkit hatása alá von, hogy aztán eldöntse, szeretni vagy gyűlölni akarja-e mindazt, amit a nyílt és kódolt üzenetekből kiolvasni vél.

TÁR-nak már az elkészülte is rendkívüli volt, mert Todd Field rendező és Monika Willi vágó a semmi közepén, egy apácazárdában rakták össze a végső változatot. Mint Field az IndieWire-nak elmesélte, eredetileg Bécsben vágtak volna, ami Willi otthona, és ahol Gustav Mahler alkotott, akinek fő műve, az V. szimfónia különleges szerepet kap a filmben. A világjárvány miatt azonban Bécset lezárták, ekkor London lett volna a következő helyszín, ám mire a stáb átköltözött volna, az angol fővárost is teljes karantén alá vonták.

Field utólag azt mondja, a film sokat köszönhet a covidnak, mert végül egy 15. századi skóciai kolostorban kötöttek ki, ami hajdan apácazárda volt. „Alig volt kapcsolatunk a külvilággal, nagyon szigorú munkarend szerint szinte egyfolytában vágtunk a hét minden napján – meséli a rendező. – A hely szellemének is köszönhető, hogy szinte úgy éltünk, mint hajdan a nővérek. A reggeli kávé után elmentünk külön-külön futni, ami alatt egy teremtett lélekkel nem találkoztunk a nyílt mezőn, a sövények mentén, utána pedig vágtunk egész nap.”

Willi szerint a szerzetesi magány lehetővé tette, hogy egyetlen dologra koncentráljon, azaz pontosan eltalálja a film ritmusát, amely ily módon maga is sajátos zeneművé változott. „A karakterek különböző tempóját egyetlen kompozícióvá kellett alakítanom. A nagy egészt rengeteg apró részletből raktuk össze, kegyetlenül ügyelve arra, hogy a feszültség egyetlen pillanatra se vesszen el. Óriási öröm volt látni, hogy Todd, aki mindig tökélyre törekszik, megtalálta az ideális munkahelyet a hatszáz éves falak között.”

(TÁR – már a hazai mozikban!)

Forrás: UIP

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu