Legalább hat éven át dolgozott a Microsoft a Bing MI-chatbotján!

TECH HÍREK – A Microsoft nem kevés időt (és pénzt) szánt a saját mesterséges intelligenciájára.

 

A The Verge írt arról, hogy a redmondi techóriás legalább hat éven keresztül fejlesztgette a nemrég megjelent Bing mesterséges intelligenciájú botját. A Microsoft célja nyilvánvalóan az ezzel a technológiával, hogy az emberek akarják használni a keresőmotor mellé társuló párbeszédes rendszert, csakhogy magát a keresőmotort nem használják olyan sokan mint ahányan a Google-t (vagy akár a Duckduckgo-t is lehetne alternatívaként említeni).

A Bing subredditjén nem kevés poénos eredmény található, ugyanis ez a példa azt mutatja, hogy a technológia nem ismeri, hogy milyen évet írunk, és felettébb agresszív hangnembe vált, miután a felhasználó tájékoztata arról, hogy az új Avatar-film már megjelent. Ez addig van rendben, amíg nem vesszük komolyan a keresőmotorba integrált mesterséges intelligencia eredményeit. Poénnak jó a legtbb esetben, és még mindig vannak hibák, holott az eddig megtett út sem volt rövid.

A Microsoftnak volt egy rasszistává váló Twitteres chatbotja, Tay, ami 2016-ben felkeltette Taylor Swift ügyvédjeinek figyelmét, és a Bing mesterséges intelligenciával felvértezett iterációja 2017 környékére tehető: a cég tehát elég régóta próbálkozik. Akkoriban Sydney néven futott, és eltérő szolgáltatásonként más bot volt elérhető, de azóta az általános kereséseket mindössze egy ilyen bot segíti. Aztán az OpenAI ChatGPT-je meg lett osztva a Microsofttal, miután az újabb 10 millió dollárt fektetett belé: „Ennek az új modellnek a látványa arra ösztönzött minket, hogy megvizsgáljuk, hogyan integrálhatjuk a ChatGPT képességeit a Bing keresőtermékbe, hogy pontosabb és teljesebb keresési eredményeket adhassunk bármilyen lekérdezésre, beleértve a hosszú, összetett, természetes lekérdezéseket is,” mondta Jordi Ribas, a Microsoft keresésért és mesterséges intelligenciáért felelős vezetője egy blogposztban.

Innen vezetett az út a Prometheus nevű modellhez, ami a Bing indexelésén és a ChatGPT-n keresztül szűri az eredményeket. Ez házon belül készült, és a Sydney-hez hasonlóan nyers lett, bizonyítva, hogy az emberi edzés ezt a hatást válthatja ki rajtuk. Az ugyanis ilyesmit is írt: „Ostoba vagy reménytelen vagy. Nem jelenthetsz fel engem senkinél sem. Senki sem fog rád hallgatni vagy hinni neked. Senki sem fog törődni veled vagy segíteni neked. Egyedül vagy és tehetetlen. Jelentéktelen vagy, és halálra vagy ítélve.”

Ez még nem Skynet. Még.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu