Szivárognak az Intel Granite Rapids és Sierra Forest Xeon processzorai

TECH HÍREK – A tizenkét csatornás DDR5 támogatás jól hangzik, de az akár 500 wattos TDP már ijesztő…

 

A Xeon következő generációs processzorai sem hagyományos asztali PC-kre lettek szabva (de az LGA2011-3-as platform még ma is él olcsó használt PC-kben, jó érték/ár arányt kínálva!), és a szivárgás szerint új platform is jön a jövőben. Jelenleg az Intel az Eagle Stream platformon támogatja a Sapphire Rapids-SP, illetve az év folyamán érkező Emerald Rapids-SP processzorokat, amik LGA 4677-es foglalatúak. Ezek után viszont a Mountain Stream és a Birch Stream platform jön. Utóbbi a csúcskategóriás Xeon processzoroknak lesz fenntartva, beleértve a Granite Rapids-AP-t és a Sierra Forest-AP-t.

Ezek az Intel Avenue City alaplapjaira lesznek téve 16,7*20″-os dizájnnal, 20 PCB réteggel. A processzorok is 13 rétegű csomagolást kapnak. A referencia platformon két, elképesztően nagy LGA 7529-es foglalat van, amik a Granite Rapids és a Sierra Forest-AP processzorokat támogatják. Ezek akár 500 W-ot is igényelhetnek. 24 DDR5 DIMM, 12 csatornás memória támogatás, 6 PCIe Gen 5 x16 link (Gen5/CXL) és 6×24 UPI link – ezek sem hagyományos használatra és sebességre lettek tervezve, pláne úgy, ha hozzátesszük, hogy a Granire Rapids-AP processzorokban akár 128 mag és 256 szál lesz, és HBM (nagy sávszélességű memória) formátumot követhetnek a mérnöki prototípusok (engineer sample, ES) láttán.

A 24 DDR5 DIMM akár 6400 Mbps sebességűek lehetnek 1DPC konfigurációban, de az MCR (multiplexer combined rank) megközelítéssel ez felkúszhat 8000-ig. Az Avenue City referencia platformon még van két PCIe x2 M.2 slot, egy PCIe x2 M.2 (2280) modul, egy PCIe x1 LOM (Springville), egy tonna I/O (hátsó USB 3.0 és 2.0 port, Type-C soros port, mini DP, gigabites ethernet switch, RunBCM module (AST2600)), a biztonság jegyében pedig az alaplapon van még TPM 2.0, SPI TOM és PFR 4.0 is.

Ezekhez az alaplapokhoz egy egyszerű gépház nem lesz elég (2S Open Chassis Standard EGS POK vagy 2S 4U zárt megoldás Rich AIC-vel). A processzor installációja során ESD kesztyű viselése javasolt, hogy ne legyen külső anyagból származó szennyeződés vagy oxidáció. Érdekesség, hogy mindez a Birch Stream platformról szól, miközben a Mountain Streamről nem sokat tudunk (pl. annyit, hogy a Granite Rapids a standard P-Core magokkal rendelkezik; a Redwood Core magok az Intel 4nm-es node-ját használják; a Sierra Forest pedig csak E-Core megoldással küzdenek majd az AMD Bergamo Zen 4C-s dizájnjával a számítás/hatékonyság arányt tekintve).

Az Intel Sapphire Rapids családja nem indult jól, így nem kizárt, hogy a Granite Rapids Xeon CPU-k nem tartják a 2024 vége felé kitűzött megjelenést (ugyanez a Sierra Forestre is vonatkozik).

Forrás: WCCFTech

 

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu