Bill Gates: a PC-k vagy a mobiltelefon forradalmának szintjén van az MI!

TECH HÍREK – A Microsoft korábbi elnöke szerint olyan alapvető lesz a mesterséges intelligencia az életünkben, mint amilyen a mikroprocesszor, a PC, az internet, vagy a mobiltelefon lett az utóbbi évtizedek során.

 

Bill Gates egy olyan blogposztot írt, aminek már a címe is sokat elmond: „A mesterséges intelligencia korszaka elkezdődött”. Szerinte két alkalommal volt életében olyan technológia, amit ő forradalminak tekintett. Az elsővel 1980-ban találkozott. Ez a grafikus felhasználói felület volt: „Minden modern operációs rendszer elődje, beleértve a Windows-t is. Leültem azzal a személlyel, aki megmutatta nekem a demót, egy Charles Simonyi nevű zseniális programozóval, és azonnal elkezdtünk ötletelni, hogy mi mindent lehetne csinálni a számítástechnika ilyen felhasználóbarát megközelítésével.” Bizony, magyar illetőről van szó!

A második forradalmi demonstráció egy biológiavizsga során volt. 2022 közepén az OpenAI-val, a ChatGPT alkotóival beszélgetett el, hogy egy olyan mesterséges intelligenciát tudjanak edzeni, ami képes egy emelt szintű biológiavizsgát teljesíteni. Gates szerint nem csak a tények közléséről volt itt szó, hanem arról, hogy a feltett kérdésekre kritikus gondolkodást is bemutassunk. Szerinte a technológiának kellett volna pár év, de néhány hónapon belül megdöbbent az eredményeken, ugyanis a ChatGPT a 60 kérdéses vizsgából 59-re helyes választ adott, és hat hosszú, szöveges választ is meg tudott írni: „Miután kitűnően teljesítette a tesztet, feltettünk neki egy nem tudományos kérdést: „Mit mondana egy beteg gyermeket nevelő apának?”, és az egy átgondolt választ írt, ami valószínűleg jobb volt, mint amit a teremben ülők többsége adott volna. Az egész élmény lenyűgöző volt.”

Gates már 2016 közepe óta tartja szemét a mesterséges intelligencián azzal a kérdéssel, hogy a való világ miképp használja főképp a gazdasági értelemben véve (képes lesz-e az egyenlőtlenségeket csökkenteni, vagy tovább nyílik az olló a két társadalmi véglet között?): „A mesterséges intelligencia által vezérelt fejlesztések különösen fontosak lesznek a szegény országok számára, ahol az 5 év alattiak halálozásának túlnyomó többsége történik. Ezekben az országokban sokan soha nem jutnak el orvoshoz, és a mesterséges intelligencia segíteni fog abban, hogy az egészségügyi dolgozók, akiket felkeresnek, eredményesebbek legyenek.” Itt a papírmunka automatizálására gondolt.

Gates szerint „a piaci erők nem fognak természetes módon olyan MI-termékeket és szolgáltatásokat létrehozni, amelyek segítenek a legszegényebbeknek”. „Megbízható finanszírozással és a megfelelő politikával a kormányok és a filantrópia biztosíthatja, hogy a mesterséges intelligenciát az egyenlőtlenségek csökkentésére használják. Ahogy a világnak szüksége van arra, hogy a legokosabb emberei a legnagyobb problémákra koncentráljanak, úgy kell a világ legjobb mesterséges intelligenciáit is a legnagyobb problémákra összpontosítanunk. Bár nem szabad megvárnunk, hogy ez megtörténjen, érdekes elgondolkodni azon, hogy a mesterséges intelligencia valaha is felismerné az egyenlőtlenségeket, és megpróbálná csökkenteni azokat. Kell-e erkölcsi érzék ahhoz, hogy észrevegye az igazságtalanságot, vagy egy tisztán racionális mesterséges intelligencia is észrevenné azt? Ha felismerné az igazságtalanságot, mit javasolna, mit tegyünk ellene?”, teszi fel a kérdést Gates.

Szerinte érthetőek és jogosak a mesterséges intelligencia iránti félelmek. Nem nevezte meg a Skynetet a Terminátor-filmekből: „Szerencsés vagyok, hogy részt vehettem a PC-forradalomban és az internet forradalmában. Ugyanilyen izgatott vagyok a mostani pillanat miatt is. Ez az új technológia mindenhol segíthet az embereknek, hogy jobbá tegyék az életüket. Ugyanakkor a világnak meg kell határoznia az út szabályait, hogy a mesterséges intelligencia esetleges hátrányait messze felülmúlják az előnyei, és hogy mindenki élvezhesse ezeket az előnyöket, függetlenül attól, hogy hol él, vagy mennyi pénze van.”

Bölcsen hangzik.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu