A bolti dolgozók sem ússzák meg az Apple leépítéseit!

TECH HÍREK – A techcég nem tagadhatja le, hogy a lassuló gazdaság miatt nekik is ritkítani kell, ahogy ezt sokan mások (Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft…) is megtették.

 

Az Apple megpróbálta a képeltből kihagyni a leépítéseket, de akárhogy is kísérletezett a cupertinói cég, nem menekülhet, így arra jutott, hogy a boltokban dolgozó alkalmazottai számát redukálja, de lehetséges, hogy sokan közülük az Apple-n belül máshol el fognak tudni helyezkedni, így nem éppen kirúgásokról lehet szó, hanem áthelyezésekről. A Bloomberg nem ismeri a pontos számokat, de a site szerint eléggé alacsony létszámról van szó.

Persze ez nem jelenti azt, hogy később az Apple nem folytatja-e a leépítéseket, így lehet, hogy ez csak az első szakasz. Az érintettek a Bloombergnek azt mondták, hogy a boltok fenntartási költségének javítása érdekében történnek a változtatások és az áthelyezések. Lehetőségük adódik arra, hogy a cégen belül máshová tudjanak lépni, de ha az alkalmazottakat nem érdeklik az opciók, akkor akár négy hónapra is fizetést is kaphatnak, és eközben lehetőségük van máshol elhelyezkedni. (Eközben a magyar munkanélküli támogatás mindössze három hónapra szól, nagyon emberi módon.)

Márciusban még azt hallottuk, hogy az Apple nem tervez leépítéseket, és más megoldásokat vet be helyette: a bónuszok kifizetésének elhalasztása, a további munkaerő-bővítések leállítása, illetve a fejlesztési tervek módosítása, leállítása történt meg. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója 40%-kal vágta meg fizetését (ez nem sokat ér), és a negyedéves üzleti jelentés során kimondta, hogy a leépítések csak és kizárólag végső megoldásként jöhetnek szóba. Ez talán azért valósulhatott így meg, mert az Apple nem volt agresszív a dolgozói létszámának bővítésében.

Ha nem tízezres nagyságrendben lesznek távozók az Apple-től (az Alphabet, a Meta, az Amazon és a Microsoft esetében erről kellett régebben beszámolnunk…), akkor legalább ebben az aspektusban dicséret illeti a céget, ami errefelé túlzottan is a drága kategóriába tartozik még a három generációval korábbi termékeivel is (pl. egy iPhone 11 170 ezer forint?).

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu