Pert nyert a Nintendo egy, a játékainak kalózkodást elősegítő weboldal ellen!

A Dstorage-nek mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy a nagy N-nek fizessen, mivel a bírság mértéke nem aprópénz…

 

A Gamesindustry számolt be a párizsi fellebbviteli bíróság ítéletéről. Régebben a Nintendo perre vitte a Dstorage-et, ugyanis ezen a japán cég játékai illegálisan elérhetőek voltak. A bírság mértéke 467750 euró (kb. 174 millió forint), és a Dstorage (ami még fellebbezhet) azért kapta a nyakába, mert nem blokkolta a nagy N játékaihoz való hozzáférést. Ezek egy francia fájlmegosztóra, az 1fichier.com-ra lettek feltöltve (zárójeles megjegyzés: egy 2006-ban elindított site, a Zippyshare nemrég búcsúzott…), és a Nintendo korábban már követelte a Dstorage-tól az érintett tartalmak eltávolítását. Ezután jött a jogi út, és a párizsi bíróság már 2021 májusában is hasonló ítéletet hozott.

A fellebbviteli bíróság döntése szerint a Dstorage-nak 442750 euró kompenzációt kell a Nintendónak fizetnie, és további 25 ezer euróba fáj nekik a jogi költségek fedezése. Miközben a Dstorage még megtámadhatja a döntést, a Nintendo már győzelemként kezeli a határozatot, és szerintük a játékiparban precedens értékű lehet a kalózkodás elleni ügyek során a döntés. (Miközben ugyanez a cég korábban csak ideiglenesen elérhető játékokat és kollekciót (!) bocsátott piacra?)

„A Nintendo örül a párizsi fellebbviteli bíróság döntésének, mivel az ismét egyértelmű üzenetet küldött arról, hogy a Dstorage-hoz (1fichier) hasonló sharehosting-szolgáltatások a francia jog értelmében felelősséggel tartoznak, mivel az előzetes értesítés ellenére nem hajlandók eltávolítani vagy megszüntetni a videojátékok engedély nélküli másolataihoz való hozzáférést, és kötelesek eltávolítani vagy blokkolni az ilyen tartalmakhoz való hozzáférést, valamint kártérítést fizetni azoknak a jogosultaknak, akiknek szellemi tulajdonjogait megsértették. A bíróságnak a Dstorage-dzsal szembeni felelősség megállapítása nemcsak a Nintendo, hanem az egész játékipar számára jelentős. Megakadályozza, hogy az 1Fichier-hez hasonló sharehosterek azt állítsák, hogy a kalóz tartalmak eltávolításához előzetes bírósági határozatra van szükség, és emellett a bíróság döntése megerősíti, hogy a jogtulajdonosoknak mit kell bejelenteniük, ha azt állítják, hogy a bejelentett tartalom sérti a szerzői vagy védjegyjogokat,” írta a Nintendo.

Oké, Nintendo. Super Mario 3D All-Stars. Vegyük meg méregdrágán (gyűjtők miatt), vagy keressük az eShopon, ahonnan két éve levették? Talán pont emiatt nem bűn az ilyen játékokat letölteni. Mert a nagy N-nek semmibe sem fájna fenn hagyni a Switch eShopján a kollekciót…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu