Megint kegyetlenkedik a Nintendo: támadás a Switch-emuláció ellen!

Ezúton is megkérdeznénk a nagy N-től, hogy a jövőben, amikor már relikvia lesz csak a Nintendo Switch, nem lenne célszerűbb emulálni annak játékait ahelyett, hogy valódi hardveren küszködnénk?

 

Azok után, hogy a Switch hackelése mögött mindössze a weboldalt üzemeltető Gary Bowsert élete végéig pumpolni fogják inkasszóval az átlagembernek befizethetetlen méretű pénzbírsággal (miközben a börtönben szerzett apró jövedelmét is eltulajdonították, holott Bowser veszélyes állapotban volt a dutyiban!), és azok után, hogy a The Legend of Zelda: Breath of the Wild multiplayer modjával szemben fellépett a cég, újabb, teljesen igazságtalan lépéshez folyamodott a Nintendo.

Most a Lockpick ellen lépett fel a japán cég. Ez egy homebrew projekt, amivel a felhasználók digitalizálhatják játékaik kulcsait, így nem kell a Nintendo Switch-en játszaniuk az így legális biztonsági másolataikat, hanem futtathatják PC-n (már ha kellően erős az, és nem száll el az elindításakor…), például a Yuzun vagy a Ryujinxen. Az egyik fork (progamkódban történ elágazás) fejlesztőjét, Simon Aaronsot találta be a japán cég. Erről a Twitteren számolt be.

Szerzői jogi követelést kapott a Nintendótól, és közzé is tette a dokumentumot, amit tőlük kapott. A nagy N szerint a Lockpickkal a felhasználók kicselezhetik a Switch védelmi intézkedéseit, így szerzői jogsértés következik be, mert a Switch játékaiból kalóz verzió készülhet, amit moddolt konzolokon, esetleg más platformokon is futtatni lehet. A Lockpick, ami még elérhető a Githubon (ki tudja, hogy meddig), jelenleg az egyetlen LEGÁLIS módja a Switch-emulációnak, így sok felhasználót a kalózkodás felé fognak terelni ezzel a lépéssel.

Az Androidon elérhető Skyline Switch-emulátor fejlesztői pedig leállítják a fejlesztést, természetesen a Nintendo miatt. A fejlesztők ezt írták a Discordon: „Nagy szomorúsággal tudatjuk veletek, hogy a Nintendo nemrég DMCA letiltási értesítést adott ki a Lockpick RCM ellen, amely valószínűleg hétfőn lép hatályba. A Lockpick a Switch kulcsok legális digitalizációjának egyik központi eleme. Azt állítják, hogy kikerüli a másolásvédelmet (TPM), és ezért sérti a szerzői jogaikat. Olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy potenciálisan megsértjük a szerzői jogaikat azzal, hogy tovább fejlesztjük a projektünket, a Skyline-t, a saját Switch-jeinkről származó kulcsok digitalizációjával.” A forráskód nyilvánosan elérhető lesz, a jelenlegi programverziókat pedig nem törlik le. Inkább elkezdenek azon dolgozni, hogy PC-s játékokat emuláljunk Androidon.

Egyértelmű az időzítés: kiszivárgott a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (megjelenés pénteken), és már lehet emulálni a kellően erős gépeken. De a Lockpick már évek óta jelen van. A Yuzu fejlesztői még nem reagáltak az ügyre, a Ryujinx csapata pedig kijelentette, hogy folytatják a munkát. Addig a Nintendo talán jogilag is képes lesz értelmezni a biztonsági másolat kifejezést. Ha azt nem osztják meg senkivel sem, azzal nem történik jogsértés. A Nintendónak nyilvánvalóan ez már túl magas volt…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu