A Metal Gear Solid szinkronszínésze megsértődött; íme, mi akasztotta ki!

Egy Metal Gear Solid szinkronszínész is csatlakozott azon előadók kórusához, akik felszólalnak az ellen, hogy a mesterséges intelligenciát használják a valódi színészek hangjának reprodukálására.

 

 

Paul Eiding, a Metal Gear Solid-sorozat egyik kiemelkedő szinkronszínésze felszólal az ellen, hogy a rajongók mesterséges intelligenciát használnak a hangja és a karakterek újrateremtésére. Ahogy a technológia az elmúlt években fejlődött, olyan AI-programokat és alkalmazásokat fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy újraalkossák a hangokat, művészeti és zenei stílusokat. Miközben ez találgatásokhoz vezetett arról, hogy a mesterséges intelligencia hogyan változtathatja meg a játékokat, ellentmondásokat is okozott. Egyes művészek és előadók jogi és etikai aggályokat vetettek fel ezeknek a programoknak a használatával kapcsolatban.

Az AI által generált hangok és előadások, mint például az, amely miatt Todd Howard nemrég megkérdőjelezhető dolgokat mondott az Elder Scrolls 6 kapcsán, néha megdöbbentően valósághűek tudnak lenni, ami meghökkenti a megfigyelőket és felzaklat néhány előadót.

Az ilyen programok kritikusai azzal érvelnek, hogy igazságtalanul sértik mások kreatív munkáját. Ezek a mesterséges intelligenciaprogramok gyakran úgy tanulnak, hogy meglévő művészeti alkotásokat vagy előadásokat elemeznek. Aztán utánozzák azok hangzását vagy stílusát. Az előadók nem kapnak kompenzációt ezért a felhasználásért. Sőt, potenciálisan elveszíthetik jövőbeli munkájukat a mesterséges intelligencia használata miatt. Egyesek úgy érzik, hogy ez sérti az etikai normákat, ha nem is a szerzői jogokat.

Nemrég Paul Eiding, aki a Metal Gear Solid sorozatban Roy Campbell ezredes hangjaként ismert, a Twitteren szólította fel azokat a rajongókat, akik kifejezett engedély nélkül használják a hangját. Eiding csatlakozott az előadók egyre növekvő kórusához, és nyilatkozatában kifejezetten a mesterséges intelligenciára is kitért. Határozottan fogalmazott, hogy egyértelművé tegye álláspontját. Eiding kijelentette, hogy a hangjának a beleegyezése nélküli felhasználása „törvényes jogainak megsértése és igazi arculcsapás”.

Eiding az 1980-as évek óta dolgozik színészként, és szerepelt már filmekben, sorozatokban és játékokban. A Metal Gear Solid mellett a Diablo 2-höz, a Fallout-sorozathoz és számos más nagy címhez is kölcsönözte a hangját. A mesterséges intelligencia elleni felszólalása során csatlakozott az MGS veteránjához, David Hayterhez, valamint Jennifer Hale-hez. Hangsúlyozta, hogy fontos, hogy valódi embereket használjanak és kompenzáljanak a szinkronszínészi alakításoknál.

A mesterséges intelligenciát kritizáló előadók száma a közelmúltban megnőtt, ami rávilágít az egyre növekvő aggodalomra azzal kapcsolatban, hogy ez a technológia hogyan fogja megváltoztatni a társadalmat.

Az elmúlt néhány évben az AI jelentős viták és aggodalmak forrása lett. Kezdve a deepfake-től való félelmekkel, amelyet a közönség félrevezetésére használnak. Továbbá a munkahelyek megszűnésétől vagy a „lélektelen párbeszédek” kialakulásától a játékokban, az új technológiáig.

Eiding állítására, miszerint a hangjának mesterséges intelligencia általi felhasználása jogszabálysértésnek minősül, még nincs jogi precedens. Még nem volt olyan jelentős ügy, amely próbára tenné és kijelölné a határokat az AI, a szólásszabadság és a szerzői jogok között. Azonban minden bizonnyal sokan osztják a véleményét. Mindez része lesz az AI felhasználását érintő, folyamatban lévő vitáknak.

Forrás: Twitter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu