Oppenheimer: egy „blaszfémiát” tartalmazó szexjelenet hatalmas botrányt kavart Indiában!

MOZI HÍREK – Az „Oppenheimer” című filmben felvonultatott szexjelenetek különböző érzelmeket váltottak ki a nézőkből, különösen, amikor a Bhagavad Gíta is szerepet kapott az egyikben. Ez a szent irat megjelenése a hindu közönség számára tiszteletlenségnek tűnt, ami bojkott felhívásokat is eredményezett. A szent könyv szexuális kontextusban való használata felháborodást és blaszfémnak tartott reakciókat váltott ki. Míg egyesek védelmükbe vették a Bhagavad Gíta használatát, mondván, a szereplők nem tekintik azt szentnek, addig mások a jelenet történelmi hitelességét és szükségességét kritizálták.

 

Az „Oppenheimer” már premierje előtt botrányokat kavart, mivel ez Christopher Nolan első R-besorolású filmje húsz év után, szexualitás és meztelenség miatt. Ez Nolan első alkotása, melyben szexjelenet szerepel, de a rendező úgy vélte, szükséges volt ez a realisztikus ábrázolás a történet szempontjából, különösen, hogy hitelesen adja vissza J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) és Jean Tatlock (Florence Pugh) kapcsolatát. Ennek ellenére néhány néző sértőnek találta a jeleneteket.

A film nézői a Twitteren osztották meg felháborodásukat a Bhagavad Gíta használatával kapcsolatban. @HarrisSultan felhasználó tiszteletlenségnek nevezte a filmet a szent könyv szexjelenetben történő felhasználása miatt.

Meglepő volt néhány néző számára, hogy amikor az „Oppenheimer” bemutatásra került Indiában, a szexjelenetet elmosódottan vetítették, de a Bhagavad Gíta hivatkozás megmaradt, pedig ez potenciálisan blaszfémiásnak számíthat.

Más nézők kritizálták a jelenet történelmi pontosságát és szükségességét.

Ezzel szemben néhányan védelmükbe vették a Bhagavad Gíta használatát, mivel szerintük a szereplők nem tekintik azt szentnek, csak szanszkrit könyvnek. Egy Twitter felhasználó megjegyezte, hogy nem minden hindu tekinti a Bhagavad Gítát szent írásnak.

Az „Oppenheimer” című filmben a Bhagavad Gíta többször is megjelenik, nem csak a szexjelenetben. A film szervesen kapcsolódik Oppenheimer valós életéhez, hiszen ő ismert volt szanszkrit iránti érdeklődéséről és az ősi hindu szövegek, így a Bhagavad Gíta tanulmányozásáról.

A film központi jelenetében Oppenheimer, az atombomba megalkotásának tanújaként, a Gítából idéz: „Most én lettem a Halál, a világok elpusztítója”. Ez történelmileg is pontos, hiszen a valóságban Oppenheimer is ezt a Gíta-idézetet mondta, amikor először látta az atombomba felrobbanását.

Az „Oppenheimer” szexjelenetének történelmi hitelessége továbbra is vitatott, különösen, amikor Tatlock arra utasítja Oppenheimert, hogy az aktus közben olvassa a Bhagavad Gítát. Korábbi hírek szerint a Murphy és Pugh közötti jelenet – különösen a korkülönbség miatt – már megosztó volt. Izgalmas lesz látni, hogy a hindu közönség további reakciói hogyan befolyásolják Nolan jövőbeli döntéseit az intim jelenetek alkalmazásával kapcsolatban.

Forrás: ScreenRant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu