Ratchet & Clank: Rift Apart (PC) – A híres lombax és robot társa ügyesen ugrott át PC-re

TESZT – Az elmúlt években a Sony néhány nagyobb PlayStation-exkluzív játékot átültetett PC-re. Ilyen portok, mint a God of War és a Horizon Zero Dawn, nagyszerűen sikerültek, bár voltak botrányos kivételek is, például a Last of Us első részének PC-s portja. A Ratchet & Clank: Rift Apart a legfrissebb PlayStation-cím, amely átszállt PC-re, szerencsére sikerült elkerülnie azon buktatókat, amikbe a The Last of Us beleesett, így egy nagyrészt jó minőségű portot hozott létre a PC-s játékosok számára.

 

 

A Ratchet & Clank: Rift Apart az Insomniac hosszú múltra visszatekintő akció-platformer sorozatának legújabb darabja. Az eredetileg 2021-ben debütált Ratchet & Clank: Rift Apart a kiadás idején azon kevés valódi PS5-exkluzívok egyike volt, mely a PS5 villámgyors SSD-jét kiaknázva olyan grafikai és technikai élményt nyújtott, amilyet a franchise korábban nem tapasztalhatott. Ratchet & Clank: Rift Apart 2021-ben lenyűgöző kritikákat kapott, most pedig ugyanaz a kritikusok által elismert játék a PC-s játékosok számára is könnyedén elérhetővé vált.

 

 

Erős gépet igényel, de azt meg is hálálja

 

Ahogy azt elképzelhetjük, a Ratchet & Clank: Rift Apart egy igényes játék. A Ratchet & Clank: Rift Apart ajánlott követelményei legalább Nvidia GeForce RTX 2060 vagy AMD Radeon RX 5700 grafikus kártyát, 16 GB RAM-ot és SSD-t javasolnak, noha a játék még Nvidia GeForce RTX 3080, 32 GB RAM és SSD esetén is egyszer összeomlott, miközben a legmagasabb grafikai beállításokat használtam. Ezt a zökkenőt leszámítva a Ratchet & Clank: Rift Apart tesztünk során hibátlanul futott.

A Ratchet & Clank: Rift Apart maximum beállítások mellett és a különböző ray-tracing opciók aktiválásával tovább finomítja az egyik legjobban kinéző játékot. Ratchet & Clank: Rift Apart elképesztő grafikája PC-n sosem látott módon forog. Ez nem jelenti azt, hogy a játék alacsonyabb beállítások mellett ne nézne ki fantasztikusan. Valójában a Ratchet & Clank: Rift Apart még mindig vezet a legtöbb játékot a grafikai részlegében, még akkor is, ha mindent lejjebb húzunk, de szinte kár játszani vele olyan gépen, ami nem engedi kiaknázni a teljes potenciálját.

Aki Ratchet & Clank: Rift Apartot szeretne PC-n játszani, mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy a rendszere túllépi az ajánlott követelményeket, hogy a legtöbbet hozza ki belőle. Arról is gondoskodni kell, hogy legyen kéznél egy DualSense kontroller. Ahogy a legtöbb más, első kiadású PlayStation-játék esetében, a Ratchet & Clank: Rift Apart is nagyszerűen kihasználja a DualSense egyedi funkcióit, ezért ezek a funkciók hiányozni fognak, ha egérre és billentyűzetre váltasz. „A DualSense rezgésérzékelése és adaptív triggerei a Rift Apartban jelentős élményt nyújtanak, s bár néhányan csak „cuccnak” tekintik a rezgésérzékelős kontrollert, mások szerint ez javítja a játékban eltöltött időt.

 

 

Kár a „gőzért”? Nem, a Steam Deckben sem fogsz csalódni!

 

A játék kiaknázza a Steam Deck képességeit, elragadó grafikát és zökkenőmentes játékmenetet biztosítva a hordozható PC-n. A játék a készülékre van optimalizálva, minden funkció elérhető a beépített irányítókkal. A játék támogatja a legújabb felbontásfokozó technológiákat, továbbá a hardveres sugárkövetést. A játék FOV-beállítást is tartalmaz, ami ritka a harmadik személy nézetű játékok között.

A Steam Deck teljesítménye meglepően hatékony, egy teszt szerint a játék viszonylag stabilan fut 40 fps-en közepes beállításokkal, és még magas beállításokkal sem borzalmas a képkockasebesség csökkenése. (Persze, a 60 fps reménytelen.) A játék még a legalacsonyabb beállításon is szép, és a Decken is támogatja a DualSense kontrollert, így a PS5-ös élményt hitelesen élvezhetjük a Valve hordozható eszközén is.

Az egyetlen probléma, amit néhány játékos tapasztalt, az a játék összeomlása volt bizonyos helyzetekben – nekünk rögtön az elején, az intrónál brutálisan befagyott, szerencsére utána hosszú ideig nem. Ez egy bosszantó hiba, amely remélhetőleg hamarosan orvosolásra kerül.

 

 

Mindenhol hatalmas élvezet

 

Függetlenül attól, hogy ki hogyan játszik a Ratchet & Clankkel: Rift Aparttal, élvezni fogja. A Rift Apart egy hagyományos Ratchet & Clank-kaland, amelyben a lélegzetelállító platform játékot intenzív akcióval ötvözi, tele van látványos robbanásokkal, és mindenféle kreatív eszközt ad a játékosoknak, hogy megbirkózzanak az ellenséges hullámokkal. A játék szédítő tempójával a játékosok egy szempillantás alatt rohanhatnak egyik dimenzióból a másikba, mindez egy karakterközpontú történet köré épül, amely a Ratchet & Clank rajongókat a nyitó jelenettől egészen a végjátékig leköti.

A Ratchet & Clank: Rift Apart történetében a főszereplő hősök már a játék első szakaszában szétválnak. Clank egy Rivet nevű, alternatív univerzumbeli Ratchet társaként találja magát, míg Ratchet egy női robottal, Kit-tel dolgozik együtt, aki Clank alternatív univerzumbeli változata. A Rift Apart történetének élvezetéhez nem kell ismernünk a korábbi Ratchet & Clank-játékokat, de a játék tele van utalásokkal a címszereplő duó korábbi kalandjaira, így azok számára, akik már játszottak a korábbi játékokkal, ez a sok visszautalás extra örömöt jelent majd.

 

 

Kár, hogy csak ez a rész van PC-re

 

És őszintén szólva ez az egyik legnagyobb hátránya a Ratchet & Clanknek: Rift Apart PC-n. Azoknak a PC-s játékosoknak, akik csak PC-n játszanak, nincs igazán lehetőségük arra, hogy a sorozat korábbi játékait a választott platformon játsszák. (Kivéve, ha emulátort használnak). Tehát míg a Ratchet & Clank: Rift Apart története az újoncok számára is elérhető, mégsem ideális, hogy a PC-s játékosok nem kezdhetik elölről a történetet, hanem a sorozat kilencedik főjátékával (a 2016-os Ratchet & Clank remake-et is beleszámítva a tizedik) kell belevágniuk.

Azok a PC-s játékosok, akik mégis úgy döntenek, hogy a Ratchet & Clank: Rift Apart mellett döntenek, csalódhatnak a játék rövidség miatt is. A korábbi Ratchet & Clank-játékok meglepően tartalmas végjáték- és melléktartalmakkal fokozták az újrajátszási értéküket, míg a Rift Apart viszonylag sovány ezen a téren. Van mit csinálni a fő történet végiggörgetésén kívül is, de a hardcore játékosok úgy érezhetik, hogy a 100%-os játékmenetet pillanatok alatt végig tudják csinálni. Valójában a 100%-os játékidő 10-15 óra alatt is elérhető, anélkül, hogy túl sok erőfeszítést kellene tennünk.

A Ratchet & Clank: Rift Apart viszonylag rövid játékideje arra ösztönzi a PC-s játékosokat, hogy alaposan mérlegeljék a vásárlást, mielőtt 59,99 dollárt áldoznak rá. Ha figyelembe vesszük, hogy a Rift Apartot a 2021-es megjelenése óta többször is jelentős mértékben leértékelték PS5-ön, továbbá hogy a PS Plus Extrában is könnyedén hozzáférhető, akkor a PC-s vásárlás indoklásának már valamivel nehezebb feladatnak kell lennie. Azoknak azonban, akiknek nincs PS5-ük, és nem zavarják a rövidebb játékok, biztosak lehetnek abban, hogy a Rift Aparttal eltöltött idő minőségi lesz.

 

 

Majdnem tökéletes port

 

A Ratchet & Clank: Rift Apart PC-s változata a fantasztikus PS5-ös játék majdnem hibátlan átirata, így a PC-n játszók is megtapasztalhatják az izgalmas akciójeleneteket, a történet vicces és érzelmes momentumait, valamint a lenyűgöző, csúcstechnológiájú grafikát. Idén már szemtanúi voltunk több rosszul optimalizált PC-s átiratnak is, de szerencsére a Ratchet & Clank: Rift Apart nem követte ezt a trendet, és helyreállította a PlayStation-PC átiratok reputációját a csalódást okozó Last of Us Part 1 után. Szerencsére Ratchet és kis robotjának kalandja visszaállította a Sony átiratok jó hírnevét.

A Ratchet & Clank: Rift Apart már elérhető PC-n és PS5-ön is. A teszthez használt PC-s kódot a Sony Magyarországtól kaptuk, amit ezúton is köszönünk.

-BadSector-

Pro:

+ Az Insomniac hosszú múltra visszatekintő akció-platformer sorozatának legújabb darabja
+ A játék grafikája elképesztő, vezet a legtöbb játékot a grafikai részlegében
+ Széles körű támogatást nyújt a Steam Deck képességeivel, beleértve a legújabb felbontásfokozó technológiákat és a hardveres sugárkövetést

Kontra:

– A játék erős gépet igényel, a grafikai beállítások maxra tolása esetén előfordulhatnak összeomlások
– A PC-s játékosok számára nincs lehetőség arra, hogy a sorozat korábbi játékait a választott platformon játsszák
– A játék rövidsége és viszonylag kevés extra tartalma csökkentheti az újrajátszási értékét


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: Insomniac Games

Stílus: TPS akció-kaland

Megjelenés: 2021. (PlayStation 5), 2023. július 26. (PC)

Ratchet & Clank: Rift Apart (PC)

Játékmenet - 9.2
Grafika - 9.5
Történet - 8.2
Zene/hangok - 8.8
Hangulat - 9.2

9

SZÉDÜLETES

A Ratchet & Clank: Rift Apart PC-s változata a Sony PlayStation-exkluzív játékának átültetése, melyet az Insomniac Games fejlesztett. A portálás sikeres, a játék grafikája lenyűgöző, a játékélmény pedig hű a sorozat hagyományaihoz. Azonban az erős rendszerkövetelmények és a viszonylag rövid játékidő felvetik a vásárlás megfontolását.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu