127 USB-eszköz egyetlen PC-hez? Igen, lehetséges, de nem egyszerű!

TECH HÍREK – Hány USB-eszközt tudsz csatlakoztatni egyetlen PC-hez? És hány USB-hubot tudsz egymásba dugni? És milyen hatással van ez a teljesítményre és a stabilitásra? A Linus Tech Tips YouTube csatorna ezekre a kérdésekre kereste a választ, és meglepő eredményekre jutott.

 

Az USB (Universal Serial Bus) egy olyan szabvány, amely lehetővé teszi különböző eszközök, mint például billentyűzetek, egerek, pendrive-ok, külső merevlemezek és webkamerák csatlakoztatását egy PC-hez. Az USB-nek több verziója is létezik, amelyek különböző sebességet és áramellátást biztosítanak. Az USB 3.1 például akár 10 Gbps adatátvitelt és 100 W teljesítményt is képes nyújtani.

Az USB-nek azonban vannak korlátai is. Elméletileg egy PC-hez legfeljebb 128 USB-eszközt lehet csatlakoztatni, de gyakorlatilag ez csak 127, mert az egyik portot maga a PC foglalja le. De még ez sem biztos, hogy elérhető, mert sok múlik azon, hogy milyen USB-hubokat használunk az eszközök bővítéséhez. Az USB-hubok ugyanis nem csak egyszerű elosztók, hanem több belső hubot is tartalmaznak, amelyek külön-külön futnak USB 2.1 és USB 3.1 módban. Ha három hubot dugunk egymásba, akkor már hat hub távolságra vagyunk a PC-től, ami túllépi a Windows által engedélyezett öt hubos határt. Ilyenkor hibaüzenetet kapunk: „Hiba. Túl sok USB-hub. Egy hub nem fog működni, ha több mint 5 hub távolságra van a gyökérporttól.”

Az áramellátás is problémát jelenthet az USB-huboknál. Ha nem rendelkeznek saját tápegységgel, akkor hamar lemeríthetik a PC-től kapott áramot, és nem tudnak megfelelően működni. Ezért érdemes nagyobb, tápellátott hubokat használni, amelyek akár 16 porttal is rendelkezhetnek. De ezek sem oldják meg minden gondot, mert ezek is tartalmaznak több belső hubot, amelyek szintén korlátozzák a csatlakoztatható eszközök számát.

A legjobb megoldás tehát az lenne, ha egy olyan alaplapot használnánk, amely rengeteg PCIe foglalattal rendelkezik, amelyekbe USB vezérlő kártyákat tehetünk. Így elkerülhetjük az USB-hubok egymásba dugását, és közvetlenül a PC-hez csatlakoztathatjuk az eszközeinket. De még így is nehéz elérni a 127-es számot, mert nem könnyű ennyi eszközt összeszedni. Ráadásul nem elég csak pendrive-okat használni, mert akkor elfogyhatnak a betűjelek a meghajtókhoz. Jobb megoldás lehet billentyűzeteket, egereket és más USB-eszközöket használni.

A Linus Tech Tips csatorna 20 körüli pendrive-ot, egy rakás billentyűzetet és egy kosárnyi egeret használt, valamint egy olyan alaplapot, amely tele volt USB kártyákkal. Így sikerült elérniük a 110 USB-eszközt, mielőtt a PC valamilyen válságba került, talán a meghajtók miatt. Azt nem tudták megállapítani, hogy ez mennyire befolyásolta a PC teljesítményét vagy stabilitását, de valószínűleg nem volt túl jó hatással rá.

Tehát a válasz a kérdésre, hogy hány USB-eszközt lehet csatlakoztatni egy PC-hez, az, hogy sokat, de nem annyit, mint amennyit szeretnénk. És nem is érdemes megpróbálni, mert csak felesleges problémákat okozhatunk magunknak. De ha mégis kíváncsiak vagyunk rá, akkor nézzük meg a Linus Tech Tips videóját, amelyben bemutatják a kísérletüket.

 

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu