Nvidia: kevesebb asztali videókártya, több laptopos GPU?

TECH HÍREK – Állítólag a „zöldek” az asztali kártyák helyett több grafikus chipet terveznek összehozni a laptopokba…

 

Egy kínai weboldalról indult el a pletyka, miszerint a GPU-gyártásban kicsit módosítani fog az arányokon az Nvidia, ugyanis a játékra tervezett laptopok gyártói nagyobb igényekkel álltak elő, hogy a cég „mobil” (magyarul hordozható) grafikus chipjeikből rendeljenek. Az asztali kártyás piac rendben van, és robusztus szituációval rendelkezik, de nincs szó a gyártás növeléséről, így az Ada Lovelace GPU-k a laptopokba vándorolnak, és főleg a GeForce RTX 4060 és RTX 4070 chipekről lesz szó.

A laptopos RTX 4070 ugyanazt a chipet használja, amit az asztali 4060 Ti, az RTX 4060 pedig megegyezik a két felületen. Ha igaz, amit a site ír, akkor a középkategóriás videókártyák készlete csökkenhet az év vége felé, és ha cinikusak vagyunk, az Nvidia így akarja a jelenlegi árakat megtartani, ugyanis az RTX 40-es sorozat bár többnyire jónak mondható (az RTX 4060-at inkább mondanánk egy 50-esnek…), mégis drága. A keresletet az eladók pedig akciókkal próbálták pörgetni, de így a helyzet nem lesz egyszerű, és a ritkított kínálattal a cég meg tudja őrizni az árazást…

Hallottuk már, hogy az RTX 4070 megjelenése után nem volt akkora érdeklődés, és ezért valamelyest visszafota az Nvidia a gyártást, de ezt mi végül nem nagyon érzékeltük. Lehet, hogy végül a készletmozgatást sem fogjuk, mert a forrás Kínáról beszélt. Viszont az árazásba még belenyúlhat az AMD, ugyanis ők szeptemberben tervezik az új kártyáikat kiadni. Az RX 7600 aláérazott az RTX 4060-nak, és nem kizárt, hogy az RX 7800 az RTX 4070-nel hasonlóan cselekszik, így az Nvidia 600 dolláros kártyájával szemben ez 550-ért lehet a miénk, talán valamivel jobb teljesítménnyel. (A magyar árazásba teljesen felesleges belemenni, mert itt euróból számítva alapból drágább, plusz 27% áfa, plusz jobbanteljesít…)

Reméljük, hogy nem lesz megint videókártya-hiány, amit 2021-ben lehetett tapasztalni. Csakhogy az Nvidiától meg kell kérdezzük: a low-end GT 710, GT 1030 párost miért gyártja még mindig?!

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu