A Take-Two képmutató, állítja egy GTA V modder, akinek odalett a munkája!

Szerinte a kiadónak nem a kisebb modokat kellene vasvillával üldöznie (mintha a Nintendót látnánk…), hanem inkább jobb árazással valódi remake-eket kellene készítenie (értelemszerűen a GTA degenerálttá vált trilógiájára, illetve a Red Dead Redemption újrakiadására gondolt).

 

A Grand Theft Auto V-nek volt egy olyan modja, amiben a mesterséges intelligencia segítségével beszélgethettünk volna Los Santos NPC-ivel. Ez volt a Sentient Streets, és annyira zavarta a Take-Two-t ennek létezése, hogy a Nexus Modsról és a YouTube-ról is eltávolíttatta a modot (csak nem lesz ilyesmi a Grand Theft Auto VI-ban). A GTA 5 Modsról végül az alkotó, Bloc sajátkezűleg vette le, mielőtt itt is jött volna a szerzői jogi (DMCA) követelés.

Bloc így írt a YouTube-on: „Tegnap a Take-Two Interactive a GTA V modról szóló videómmal kapcsolatban szerzői jogi csapást mért a csatornámra, és a YouTube azonnal eltávolította a videót, anélkül, hogy esélyt adott volna arra, hogy megmagyarázhassam. A Take-Two Interactive által a YouTube-nak benyújtott követelés oka az volt, hogy az ő szoftverüket (Grand Theft Auto V) használtam a videóban. A Take-Two-tól senki nem lépett kapcsolatba velem és nem kérdezett tőlem semmit ezt megelőzően, csak úgy a semmiből levették a videót. Két nappal ezelőtt a Netlify fiókomat is felfüggesztették. Ezt használtam a mod telepítési útmutatójának elhelyezésére. Bizonyíték nélkül persze nem állíthatok semmit, mivel a Netlify nem vette a fáradságot, hogy magyarázatot adjon, de nekem úgy tűnik, hogy ez a két eset összefügg. Egy videó, amelynek több mint 100 ezer megtekintése volt, és a videó tetszési aránya megközelítőleg 98,4%. Tehát nem a negatív fogadtatással van összefüggésben. Éppen ellenkezőleg: a videót sokan szeretik, ahogy ebből az arányból is látszik. Felvettem a kapcsolatot a YouTube-on feltüntetett követelő email címével (Take-Two-s cím volt). Reméltem, hogy esetleg egy kis félreértésről van szó, vagy meg tudják magyarázni az indoklást. Lehet, hogy ez automatikusan történt, de a bizonyítékok arra utalnak, hogy szándékos, kézi követelés volt a részükről. Választ sem kaptam. Úgy tűnik, hogy minden fronton csak támadnak a modra…

[…] Meg kell mondanom, hogy mint olyan személy, aki a Grand Theft Auto sorozaton nőtt fel, és az évek során élvezte az összes játékot, ez az ellenséges hozzáállás velem és a moddal szemben nagyon elkeserítő. A csatornámat ért szerzői jogi sztrájk megakadályozza, hogy az elkövetkező három hónapban monetizáljam a videóimat, és továbbra is nyomot hagy a csatornán, de ami még fontosabb, ez a fiók megszüntetéséhez vezethet, ha ez folytatódik. Ha a videóban volt valami, ami sérti a szabályzatot (például valami, amit mondtam, az indexkép, vagy valami a leírásban, stb.), szívesen megbeszélném ezt a Take-Two kapcsolattartójával, ha csak egy emailt küldenének nekem. Ehelyett a nem kommunikatív megközelítést választották. Ha a letiltás valódi oka valóban az, hogy a GTA V-öt használtam a videóban, akkor megkérdezhetnénk, hogy ha a GTA V használata a videóban szerzői jogokat sértő ok, akkor hogyan lehetséges, hogy ebben a pillanatban több millió YouTube videó van itt, amely több mint egy évtizede minden probléma nélkül bemutatja vagy egyszerűen csak végigjátszó, kommentált videókat készít? Sajnos ez úgy tűnik, mintha ürügy lenne a mod elleni támadásra és állásfoglalásra. Ami számomra kissé zavarba ejtő, tekintve, hogy maga a mod INGYENES és nyílt forráskódú. A mod két külön helyen is letölthető, ahol még csak regisztrálni sem kell ezeken az oldalakon, hogy le tudd tölteni. A modot szabadon, mindenféle költség nélkül lehet játszani, amit az a több ezer játékos is bizonyít, akik eddig letöltötték és élvezték.

A mod nem használ fel hangokat a Grand Theft Auto játékokból, és nem is terjeszt olyasmit, amit nem kellene. Még a Patreon linkemet sem tettem bele a mod leírásaiba vagy videóiba, hogy ne legyenek emiatt esetleges viták. Nem vagyok jogász, de amennyire tudom, a mod nem sérti a Grand Theft Auto vagy a YouTube irányelveit. Az, hogy tetszik-e vagy sem, vagy nem tetszik az ötlet, hogy a videojátékokban legyen mesterséges intelligencia, egy dolog. Azonban, bár úgy tűnik, hogy maga a mod nem sért semmit, a videó eltávolítása és a szerzői jogokkal kapcsolatos büntetés mindenféle kommunikáció nélkül egy másik dolog. Természetesen kifogást emelhetek a YouTube fellebbező rendszerén keresztül, de ez a jogi hatóságok felé tereli a dolgokat. Csak egy modder vagyok, aki ezt a szabadidőmben, szórakozásból csinálja, így nincsenek meg az erőforrásaim ahhoz, hogy ebben a helyzetben jogilag megvédjem magam. Őszintén szólva, nem is akarok erre időt fordítani.

[…] Remélem, hogy bárki, aki élvezte ezt a modot, emlékezni fog erre a Take-Two által elkövetett tisztességtelen cselekedetre, amikor bármilyen hírt hall a Rockstarról. Ahelyett, hogy kis modokat hajkurásznának, talán inkább a megfelelő remake-ek létrehozására kellene koncentrálniuk jobb árpolitikával, vagy abba kellene hagyniuk az autók eltávolítását a Grand Theft Auto Online-ból, hogy utána ugyanazokat az autókat eladhassák az embereknek. Ezt a bejegyzést a Rockstar saját szavaival fejezem be a moddolásró, és arra kérlek benneteket, hogy fontoljátok meg, hogy szerintetek ez az akció összhangban van-e a 2022-es nyilvános nyilatkozatukkal vagy sem: „A Rockstar Games mindig is hitt az ésszerű rajongói kreativitásban, és azt szeretné, ha az alkotók megmutatnák a játékunk iránti szenvedélyüket.”,” írta Bloc.

Ha egy cég a szerzői jogait védi, rendben van. Viszont egy non-profit modról van szó. Ha valaki a Patreonon támogatja Blocot, az csak közvetett hasznon. A modot ingyen le lehetett tölteni, és értelemszerűen a játék birtoklása nélkül használhatatlan volt. Ezúton is gratulálunk a kiadó kifejezetten emberi hozzáállásához, de látván, hogy 50 dollárt (20 ezer forintot) kérnek a Red Dead Redemption újrakiadásáért, nem lepődünk meg ezen…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu