Vészhelyzet a gamer világban: a SAG-AFTRA sztrájkkal fenyegeti a videojáték-ipart!

A SAG-AFTRA, amely július 14-től filmes és forgatókönyvvel rendelkező televíziós produkciók ellen sztrájkol, most a videojáték-ipar elleni lehetséges munkabeszüntetésre készül. A szakszervezet legutóbbi, 2016-17-es sztrájkja a játékgyártó vállalatok ellen 183 napig tartott.

 

A szervezet országos vezetősége egyhangúan megszavazta, hogy a tagoknak sztrájkengedélyezési szavazást indítanak, előkészítésként a 10 aláíró videojáték-gyártó céggel folytatott közelgő tárgyalásokhoz. A szavazás szeptember 5-én kezdődik és szeptember 25-én zárul.

„Már megint itt tartunk,” nyilatkozta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke. „Most az interaktív videojátékokkal kapcsolatos megállapodásunk is patthelyzetben van. Ismét meg kell küzdenünk a munkáltatói kapzsisággal és tisztelettelenséggel. A mesterséges intelligencia újra veszélyezteti tagjainkat a munkalehetőségek csökkenésével. És a SAG-AFTRA újra fellép a zsarnokság ellen, tagjai nevében.”

A szervezet megjegyzi, hogy a két szerződés közötti átfedés nem véletlen, hanem egy kiszámítható probléma, ami nem csak őket, de más iparágakat is érint globálisan. „A kapzsiság betegsége mint egy futótűz terjed, és készen áll arra, hogy az emberek megélhetését és hasznosságát kiégesse. Mi a SAG-AFTRA-nál azt mondjuk: ‘Nem, a mi felügyeletünk alatt nem’,” tette hozzá Drescher.

A lehetséges sztrájk előtt álló 10 vállalat a következő: Activision Productions Inc, Blindlight LLC, Disney Character Voices Inc, Electronic Arts Productions Inc, Epic Games Inc, Formosa Interactive LLC, Insomniac Games Inc, Take 2 Productions Inc, VoiceWorks Productions Inc és WB Games Inc.

Audrey Cooling, a videojáték-vállalatok szóvivője elmondta: „Mindenki egy tisztességes szerződést szeretne, ami tükrözi az előadóművészek fontos hozzájárulását egy világszínvonalú szórakozást nyújtó iparágban. Jóhiszeműen tárgyalunk, és reméljük, hogy a lehető leghamarabb kölcsönösen előnyös megállapodást érünk el.”

„Már majdnem egy éve hosszabbítottuk meg az Interaktív Média Megállapodást, mivel a vállalatokkal folyamatosan tárgyalásokat folytatunk. Sajnos a tárgyalások során a vállalatok nem vették figyelembe ezeket az igényeket. Emiatt a tárgyaló bizottság és az országos elnökség egyhangúlag arra a következtetésre jutott, hogy a szakszervezetnek a tagok által jóváhagyott sztrájkengedélyt kell a kezében tartania, amikor a tárgyalások szeptember 26-án folytatódnak,” áll a céh közleményében.

A szakszervezet szerint olyan kritikus kérdések, mint az inflációval lépést tartó bérek és a mesterséges intelligencia korlátlan használatával szembeni védelem, gyakori vitapontok a tárgyalások során.

A szakszervezet további követeléseként említi, hogy a kamerás előadóknak ugyanolyan ötperces pihenőidő járjon óránként, mint a kamerán kívüli előadóknak. Továbbá szeretnének orvosi felügyeletet stuntok vagy veszélyes munkák elvégzésekor, és védelmet a hangi stressz ellen.

Duncan Crabtree-Ireland, a céh országos ügyvezető igazgatója és főtárgyalója hozzátette: „A videojátékok karaktereit életre keltő előadóművészek olyan szerződést érdemelnek, ami tükrözi az értéket, amit a több milliárd dolláros iparág számára nyújtanak. A mesterséges intelligencia szabályozatlan használata komoly veszélyt jelent ezen művészek számára.”

A céh hangsúlyozza, hogy egy sikeres sztrájkengedélyezési szavazás nem indít automatikusan sztrájkot, hanem lehetőséget ad az Országos Tanácsnak, hogy sztrájkot hirdessen, ha a videojáték-vállalatok nem tárgyalnak tisztességesen a SAG-AFTRA-val.

Forrás: Deadline

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu