A Cortana után a WordPad is a vágópadon!

TECH HÍREK – A Microsoft huszonnyolc év után döntött úgy, hogy a szövegszerkesztő programot száműzi…

 

Néhány hete kapott a Windows 11 egy olyan frissítést, amivel a Cortanát, a hangos utasításokkal vezérelhető asszisztenst száműzte a digitális temetőbe a Microsoft. Most egy szövegszerkesztőt tesz el láb alól a redmondi cég: akinek túl egyszerű volt a szövegszerkesztő (Notepad), és aki nem akart a Microsoft Office-ból ismerhető Wordot használni (vagy fizetni érte), eddig köztes megoldásként használhatta a WordPadot, de hamarosan ez a kiskapu be lesz zárva.

A Microsoft rendelkezik egy olyan oldallal, ahol a Windows kliens elavult funkcióit listázza. A lista tetején ott találhatjuk a WordPadet, és a magyarázat eléggé a céget jellemzi: „A WordPad már nem frissül, és a Windows egy későbbi kiadásában el lesz távolítva. A Microsoft Word programot ajánljuk az olyan gazdag szöveges dokumentumokhoz, mint a .doc és .rtf, valamint a Windows Jegyzettömböt az olyan egyszerű szöveges dokumentumokhoz, mint a .txt.” Szóval távozás a Windows 12-ben?

Szóval ha esetleg .doc, .docx formátumban nyitnánk meg valamit, akkor ahhoz a jövőben a Wordhöz kell folyamodni, ami nyilvánvalóan a Microsoft módja arra, hogy további szolgáltatások megvásárlására (Office licensz…) vagy előfizetésére (Office 365…) kényszerítse a felhasználókat, ha ők nem találnak alternatív, ingyenes megoldásokat. Mi mondunk is egyet: LibreOffice Writer. Vagy akár ott van a Google Docs, amit a böngészőnkből egy Google-fiók segítségével pillanatok alatt elérhetünk. A listát lehetne még folytatni.

A WordPad már a hazánkban mémmé váló „mikroszoftvindózkilencvenötprogram”, azaz a Windows 95 óta ott volt az operációs rendszerekben. Akkor a Microsoft Write-tól vette át a stafétát a WordPad. Nincsen benne tezaurusz és helyesírás-ellenőrző funkció, nem lehet benne lábjegyzeteket írni, de mégis, ha például .rtf formátumban kaptunk dokumentumot, akkor a WordPad volt az, ami a leginkább a kézre esett. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a program olyan oltári sok helyet foglal a Windowsban, hiszen tíz megabájt sem kell neki…

Úgyhogy köszi a múlt újabb elemének száműzését, Microsoft!

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu