Az SMIC megsértette az amerikai szankciókat; a Qualcomm rossz napja a tőzsdén

TECH HÍREK – A kínai chipgyártó biztosította a Huawei számára a Kirin 9000S-t, és egy amerikai kongresszusi képviselő szerint az ország Kínára kivetett szankcióit ezzel megsértette.

 

A Kirin 9000S-t a Huawei legújabb zászlóshajó telefonjában, a Mate 60 Pro 5G-n találhatjuk, de ezt a chipet a kínai techóriás az SMIC nélkül nem alkalmazhatta volna. A szintén kínai chipgyártó biztosította a második generációs 7 nanométeres folyamatait a rendszerlapka tömeges gyártásához. Bár ez is viszonylag modernnek hangzik, a tajvani TSMC 3 nanométeres technológiájához képest elavultnak mondható. A Bloomberg arról írt, hogy Michael McCaul szerint az SMIC-nek az Egyesült Államoktól egy exportlicenszet kellett volna kérvényeznie a Kirin 9000S leszállítása előtt, de mivel nem tett így a cég, megsértette a szankciókat.

Egy másik törvényhozó, Mike Gallagher szerint keményebben kell a Huawei és az SMIC ellen fellépni, írja a Reuters: a Huawei számára MINDEN technológiai exportot be kellene tiltani! Régebben azt hallottuk, hogy a chipgyártó felszerelést sem tudta beszerezni az SMIC a holland ASML-től, de az egyszerűbb DUV gépek finomhangolásával kioldalazta a tiltásokat. Eközben a kínai kormányzati alkalmazottak számára egy új tiltás lépett életbe: külföldi technológiát, továbbá az Apple iPhone-jait nem használhatják! A Huawei már 2019 májusában tiltólistás volt, az SMIC pedig 2020-ban jutott el ide.

Az Apple és a Qualcomm részvényeinek értéke (és így a piaci tőkeértékük) csökkent a kínai tiltás hírére. A Qualcomm azért jutott el ide, mert állítólag a Huawei az SMIC Kirin rendszerlapkáira válthat 2024-ben, így a Qualcomm 60 milliónyi szilikonra vonatkozó rendeléstől, anyagilag pedig több milliárdnyi dollártól esik el. Az Apple 5,1%-os esést mutatott fel (az értéke így 212 millió dollárral zuhant), a Qualcomm pedig 7,4%-os zakójával szintén szégyenkezhet, nekik pedig a chipsetekben árháborúra kell készülniük, hogy versenyképes áron legyenek termékeik, ami a profit csökkenésével fog járni.

A Huawei a tiltások ellenére 40-42 milliónyi chipsetet vásárolt idén a Qualcommtól, ami most az 5G-s modemek értékesítésére kell, hogy támaszkodjon… ám az Apple ezen is dolgozik már, és a saját megoldásuk állítólag 2025-ben debütálni fog, így a Qualcomm egyik fő ügyfele leállíthatja hamarosan az erre vonatkozó rendeléseit. A Kirin 9000S amúgy nem tud sem energiahatékonyságban, sem teljesítményben versenyre kelni a Snapdragon 8 Gen 3-mal…

A tiltások ebben az esetben mintha nem vezetnének sok eredményre.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu