Az Nvidia GPU-i ellen küzdene a Microsoft és az OpenAI?

TECH HÍREK – A Reuters szerint a redmondi techóriás és a ChatGPT mögött álló cég (amelybe a Microsoft befektetett!) közösen fejlesztene hardvert…

 

A mesterséges intelligencia ipara lassacskán a saját megoldások felé mozog, és most azt hallani, hogy az Nvidia H100-as chipje ellen a Microsoft és az OpenAI saját chipet fejlesztene. Mostanában a „zöldeknek” alig van riválisa a hardveres piacon, és sokan így tőlük rendelnek (ami pedig a hagyományos asztali, illetve a munkaállomásokba szánt videókártyák árát is felsrófolta…), és nem vicc, ha azt mondjuk, hogy a H100-ast viszik mint a cukrot, és ebből az Nvidia hatalmasat szakít.

De a nagy kereslet miatt felhalmozott rendelések, megnövekedett költségek, illetve az Nvidiával való kapcsolat révén „exkluzív” hozzáférés történik mostanság emiatt. Ezért nem éppen kiegyensúlyozott a helyzet a cégek között (aki jóban van velük, kap a készletből, aki nincs, nem), és a Microsoft a status quo felborítására készülhet, ugyanis szerintük a mesterséges intelligenciás chipekkel foglalkozó ipar hátráltatja a céljukat (generatív, alkotó MI-erőforrások, amelyek eljuthatnak a mainstream programokba, amiket sokan használunk).

A Microsoft Athena kódnévvel látta el a chipet, amiről sokat nem tudni. A tervek szerint novemberben, a cég Ignite konferenciáján mutathatja ezt be, és azonos szinten szeretne lenne az Nvidia H100-zal, de ez nem lesz könnyű, mivel a fejlesztők a CUDA platform és a jó szoftverek miatt előnyben részesítik Jensen Huangék chipjét. A számítási teljesítményt utolérni nem nehéz, de a szoftveres erőforrások fejlesztéséhez idő kell. Eddig az OpenAI az Nvidia A100/H100 párosát használta a ChatGPT működtetéséhez, de ez megváltozhat a későbbiekben, de annyit bátran mondhatunk, hogy a Microsoft megoldása egy ideig gyerekcipőben fog járni.

Ne felejtsük, hogy a GeForce RTX 3000/4000 videókártyákban Tensor magok is vannak, amik a mesterséges intelligenciához alkalmazhatóak. Szóval már ebben az értelemben is kezd elterjedni az MI, így például a Photoshoppoláshoz könnyebben be lehet vetni a technológiát (például egyedi háttérképekhez).

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu