ChatGPT-s bocsánatkérést készített a Gollum kiadója a fejlesztők tudta nélkül? [VIDEO]

Ha valóban igaz, hogy a Nacon a Daedalic Entertainment tudta nélkül hozta létre a játékipar szánalmas újítását (amit mi csak bocsánatkérés.jpg-nek nevezünk…), akkor ez felettébb pofátlan húzás a francia kiadótól. (Mondjuk ez ki is nézhető belőlük, hiszen a WRC 8 megjelenése előtt kb. két héttel húzták ki a Steamről, majd átrakták az Epic Games Store-ra…)

 

Lent beágyaztunk videót egy német publikációtól, a GameTwo-tól (de nem kell megijedni, vannak angol feliratok is!), amelyben több ex-Daedalic tag beszélt a The Lord of the Rings: Gollum fejlesztéséről, és arra is kitértek, hogy hol rontották el az egészet. A játék megjelenése után jött a bocsánatkérés.jpg, amelyben a Daedalic egy „alulteljesítő élményről” beszélt, amit „mélyen megbánt” a stúdió, mert az elvárásoktól eléggé lemaradtak, majd megígérték, hogy további frissítésekkel helyre fogják állítani azt. (Aztán jöttek a leépítésekről szóló hírek…)

A GameTwo-nak nyilatkozó forrásaik szerint a bocsánatkérés.jpg nem a Daedalic műve volt, így más nem követhette el, mint a játék kiadója, a Nacon, de nem csak ennyi a baj, hanem az is, hogy lusta dög cégről van szó, ha mesterséges intelligenciával, azaz a ChatGPT-vel íratták meg a közleményt! Ez pedig elképesztően hangzik: ennyire khm, tesz az egészre a Nacon?!

Paul Schutze, a Daedalic korábbi senior fejlesztője és technikai igazgatója azt írta, hogy a stábban voltak olyan fejlesztők, akik 10-15-20 évnyi tapasztalattal rendelkeztek, de nem volt szabad kezük kibontakozni, és kb. 15 millió eurós volt a költségvetésük! Ez forintban számolva bár nem kicsi (több mint 5,5 milliárd!), egy AAA játéknak nagyon alacsony összegnek mondható. Ráadásul a többszöri halasztás ellenére kifutottak az időből, és több jelenetet és karaktert elrejtettek, mert nem tudták meganimálni őket. (Ezért volt, hogy Gollum egy ablakon keresztül nézett be valahová, és itt a felvett dialógust hallotta a két karakter között.)

Nem volt megoldás a pénz hajítása a rendszerbe, mert a játék maga nem támogatta a rendszereket. Például a Gollum és a Szméagol közötti vita is egy ideiglenes, gyorsan bedobott megoldás volt, nem pedig az, amit a Daedalic elképzelt (eleinte a filmekhez hasonló dialógusokat tűzték ki célként, és a kamera attól függően váltott volna szemszöget, hogy ki beszélt; ezt az előzetesekben láthattuk, de végül kivágták).

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu