eSport-játékokban történő kitiltások az AMD Anti-Lag+ technológiája miatt!?

Az AMD mindössze a játékokban bekövetkező latenciát (lagot) akarta csökkenteni, de emiatt sok játékost kitiltottak…

 

Az AMD Anti-Lag+ lényegében az Nvidia Reflex riválisa. Ezt a Radeon Adrenalin Edition driverben bekapcsolhatjuk, és kevesebb lagot kapunk főleg akkor, ha a képkocka-generálás (Nvidia DLSS 3, AMD FSR 3) is aktiválva van. Igen ám, de ezt a két megoldást együttesen más játékokban is alkalmazhatjuk a képkocka-generálást nélkülöző forgatókönyvekben, ami jobb időzítést eredményez a képkockák között, és kevésbé érzékelhető laggolónak a játék, amit épp futtatunk. Magyarul: simábbnak, lendületesebbnek érződik az FSR 3+Anti-Lag+ párossal az élmény. (Ehhez persze a legújabb videókártya kell, azaz az AMD Radeon RX 7000-es termékcsalád valamelyik GPU-ja.)

Itt kezdődik a probléma: az AMD Anti-Lag+ megoldása a játékok fájljait módosítja úgy, hogy az végleges kitiltásokhoz vezethet. A Valve a Twitteren megerősítette, hogy az AMD legújabb drivere az engine DLL funkcióit máshová irányítja, és arra kéri a Counter-Strike 2 (CS2) játékosait, hogy ne kapcsoljuk be a technológiát, vagy Valve Anti-Cheat (VAC) kitiltást kapunk, és amíg az AMD nem ad ki egy frissítést, az érintett felhasználók kitiltását fel tudják Gabe Newellék oldani, ha azonosítják őket.

Az Anti-Lag+ driveroldalon történik, így a játék DLL-ei módosulnak, hasonlóan a csalók és hackerek megoldásához. A CS2 pedig eleve egy eSport-játéknak tekinthető, így az AMD technológiája lépéselőnyt adhat a többiekkel szemben. Csakhogy ez a megoldás nem a legszerencsésebb. Az integráció kevésbé megbízható, mivel a reverse engineering (kódvisszafejtés) feltételezéseket hoz létre a játékmotor működéséről, ami nem optimális vagy következetlen késleltetéscsökkentést eredményez. A csalásgátló rendszerek figyelmét is felkelti, ami ugye kitiltáshoz vezethet a bemeneti és a core engine könyvtárak eltereléséért. Konfliktus adódhat más alapvető játékrendszerekkel (a találatok regisztrációja, a szimulációs időzítés, stb.), így a játék szaggathat, vagy le is állhat, és ha a játékot a fejlesztő frissíti, a rendszer abszolút működésképtelenné válhat.

Az AMD eltávolította a driver linkjét a weboldalról, de valószínűleg a CS2 nem lesz Anti-Lag+-támogatott játék, ugyanis ha engedélyezik a kérdéses DLL-t, a csalók/hackerek ezen keresztül támadhatnak a fájljaik átnevezésével. De nem csak a Counter-Strike 2 érintett, ugyanis az Apex Legendsnél is kitiltások adódtak, a Call of Duty: Modern Warfare II pedig kiakad. A másik három támogatott játék az Overwatch 2, a Fortnite, illetve a PUBG: Battlegrounds.

Az AMD és az Electronic Arts fórumjain is kitiltásokról van szó, szóval hiába csak a Valve ismerte el a helyzetet, ennél több is érintett. Az Nvidia Reflex más megközelítést alkalmaz, ugyanis a játékfejlesztőkkel közösen oldják meg, hogy megfelelően implementálják a technológiát, ami natív módon a játék kódjában is elhelyezkedik. A natív implementáció előnyei: a legjobb módon csökken a lag, jól működik mindegyik rendszerrel (mozgások, cselekedetek, képkockák időzítése), nem riasztja a csalásgátló rendszereket, és a játék frissítései ne érintik, ám cserébe az Nvidia és a fejlesztő között együttműködés kell, továbbá a támogatott játékok száma alacsonyabb.

A végére az AMD közleménye: „Az AMD-t egy olyan problémára figyelmeztették, amelyben a Counter-Strike 2 (CS2) játékot a Radeon videókártyákon engedélyezett AMD Anti-Lag+ technológiával játszó játékosok véletlenül a Valve Anti-Cheat System Ban (VAC Ban) rendszere miatt kitiltását kapják. Az AMD együttműködik a Valve-val a probléma megoldása érdekében, és további részletekkel fog szolgálni, amint azok rendelkezésre állnak. Az AMD azt ajánlja az AMD szoftvert használó játékosoknak: ha Adrenalin Edition 23.10.1 illesztőprogramot használnak, további értesítésig ne engedélyezzék az Anti-Lag+ technológiát a CS2-ben.”

Az AMD számára az ügy nagyon kínos…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu