Letartóztattak egy japán zaklatót, aki a Final Fantasy XIV-et (is) használta

A Square Enix MMORPG-jén kívül a Japánban és Ázsiában népszerű Line-ot, illetve a Twittert is használta az illető.

 

A Kobe News írt arról, hogy a zaklató az appokon keresztül 22 üzenetet küldött a hölgynek, hogy újra kapcsolatba tudjon lépni vele, de eközben a régebbi beszélgetéseiket el akarta mondani a családjának is, amit az illető szintén zaklatni kezdett. A Final Fantasy XIV-ben egyszerűen követni tudta a hölgyet, ami egy, már évtizedes hibának nevezhető az MMO-ban: ha feketelistára teszünk valakit (mert nem tetszik, amit a másik felhasználó művel), nem jelenti azt, hogy őt eltávolítjuk a barátaink listájáról, így a tiltott felhasználó látja, mikor vagyunk bejelentkezve, melyik zónában vagyunk, illetve egy üzenőfüzetben hagyhat nekünk üzeneteket (a látogatóink írhatnak nekünk, ha a házunkban járnak).

Igen, nem írtuk el, ÉVTIZEDES problémának neveztük ezt! A játék subredditjén könnyedén találunk olyan posztot, ami 6000-nél is több upvote-ot kapott, így ez egy eléggé régóta fennálló probléma. A zaklatás és a megfigyelés tiltott, és elegendő bizonyítékkal felkereshetjük a játékmestereket (game master, mondhatni moderátor), de mindez csak azért történik, mert ennyi idő után nem tudta, esetleg nem akarta a Square Enix a hiányosságát pótolni, és így időt pazarlunk, amit játékkal is eltölthetnénk.

Már 2021-ben is megkérdezte a PCGamesN Yoshida Naokt, azaz Yoshi-P-t arról, hogy a tiltólistás funkciót esetleg végre áttervezik-e: „Más játékokban láttuk, hogy vannak olyan esetek, amikor [valakinek a blokkolása] végül zaklatássá alakul, mert a barátlisták úgy vannak kialakítva… úgy döntöttünk, hogy a mi barátlistánkat úgy alakítjuk ki, ahogy az jelenleg van, így a másik személynek nehezebb rájönnie, hogy különválnak.” De a másik illető rövid időn belül rájön, hogy mi a stájsz.

De az MMORPG.com-nak adott interjúban azt is olvashatjuk, hogy technológiai akadályok is vannak: „Mivel a játékosok nem láthatják, hogy mi történik a párosítási folyamatokban, talán nehéz megérteni, de mondjuk, hogy feketelistákat alkalmazunk a játékosoknál a párosítási folyamatra. A párosítás sebessége jelentősen lelassul, ha a játékosnak sok ember van a feketelistáján. Szívesen tennék valamit ez ügyben, de nagyra értékelném, ha [a játékosok] megértenék, hogy ez egy sokkal nagyobb vállalkozás, mint amilyennek első látásra tűnik.” Ám egy koreai élő adásban Yoshi-P elmondta, hogy a barátlista méretének növelése mellett tervezik, hogy el is lehessen valakit távolítani onnan.

De ennyi idő kellett arra, hogy rájöjjenek, hogy a régi rendszer borzalmas?

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu