Az Nvidia továbbra is a kínaiakkal fog dolgozni

TECH HÍREK – Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója több témára is reagált, így arra is, hogy az Egyesült Államok kormányzatilag betiltotta a Kínába történő exportot.

 

A Biden-kormány nemrég módosította, hogy mit tilos Kínába exportálni. Most már néhány mesterséges intelligenciára szánt chip is a tiltólistán van. Az USA szerint az ázsiai országban gyorsan fejlődő MI miatt Kína hadügyileg lépéselőnyt szerezhet, és ezért akadályozzák Bidenék az Nvidia H800 és A800 exportálását. Huang egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az Nvidia tiszteletben tartja az amerikai kormány elgondolását (az ország védelmit helyezik előtérbe az üzleti sikerek helyett), így úgy fognak eljárni, ahogy azt Bidenék igénylik.

Az Nvidia nemzetközileg igyekszik terjeszkedni, miközben a kínai klienseinek kiszolgálása sem másodlagos. Huang arra is utalt, hogy „kényszerűségből” kell cselekedniük, így valamelyest hátrébb szorulhatnak a kínai fogyasztók „a zöldek” listáján. Az Nvidia szerint a házi kínai MI-termékek is jó versenyt biztosíthatnak, és közéjük tartozik a Huawei is. Csakhogy emiatt az Nvidiának is aggódnia kellene, mert ha a kínaiak komolyan gondolják a technológiai felzárkózást, akkor erősen meglódulhat a diktatórikus országban a fejlesztés. Az iFlytek, egy kínai, mesterséges intelligenciával foglalkozó cég szerint a Huawei Ascend AI GPU-i azonos szinten vannak az Nvidia termékeivel, és az amerikai tiltások miatt a Huawei kasszírozhat az igények kielégítésén.

Ebből adódóan a Huawei hatalmas ellenfele lehet Kínában az Nvidiának, és a Huawei mögött a kínai kormányzati támogatás is ott van. A folytatólagos AI GPU-gyártás, a szoftveres erőforrásokra vonatkozó fejlesztések elősegíthetik, hogy az Nvidia az országban háttérbe szoruljon. A cégnek a kínai fogyasztók nagy részben hozzájárulnak a jövedelmükhöz, így valamilyen módon máshonnan kell pénzt keríteniük.

Így ne lepődjünk meg, ha erre hivatkozva dönt úgy az Nvidia, hogy a mesterséges intelligenciára is alkalmazható videókártyáinak az árát elkezdi növelni. A GeForce RTX 4090 Amerikában már átlagosan 50 dollárral drágább, míg Európában az RTX 4090 Founders Edition ára lett 30 euróval magasabb. És ez még csak a kezdet lehet…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu