MacBook Pro: miképp védi az Apple azt, hogy csak 8 GB RAM van benne?

TECH HÍREK – Manapság már 8 GB RAM sem elegendő ahhoz, hogy a Windows mellett esetleg a háttérben menjen egy YouTube-videó a szövegszerkesztő és pl. a Discord mellett. Ehhez képest az Apple elképzelése kissé… unfair.

 

2023-ban úgy kiadni egy MacBookot, ami 1600 dollár (meg sem merjük nézni a hivatalos magyar árat, de biztosan nem 640 ezer forint, hanem ennél jóval több…), és eközben mindössze 8 GB RAM van benne… ez a valóság. 16 GB RAM kellene? Az plusz 200 dollár. 32 GB? Plusz 400 dollár. Tehát minimum 80/160 ezer forint, és ugye ezek a készülékek nem olyanok, hogy cserélhetjük a RAM-ot, vagy a tárhelyet, hanem mindent ráforrasztanak az alaplapra, így ha elromlik, vagy nem elég erős a hardver, lehet menni venni egy másikat.

A MacBook Pro már a nevében is arra utal, hogy ezt nem csak egyszerű böngészésre használnák a vásárlók, hanem esetleg munkára is alkalmazzák. Nekik 8 GB RAM elettébb kevés. Ehhez képest Bob Borchers, az Apple nemzetközi termékmarketinges alelnöke Lin YilYinek, egy kínai gépi tanulásos mérnöknek ezt nyilatkozta: „A mi memóriánk és más rendszerek memóriájának összehasonlítása valójában nem egyenértékű, mivel a memóriát nagyon hatékonyan használjuk, memóriatömörítést alkalmazunk, és egységes memóriaarchitektúrával rendelkezünk. Valójában egy M3 MacBook Pro 8 GB memóriája valószínűleg analóg más rendszerek 16 GB-jával. Mi csak történetesen sokkal hatékonyabban tudjuk használni.”

Bár tény, hogy egységes architektúrájuk van, ami hatékonyabb, nem biztos, hogy a 8 GB RAM elegendő. Ja, és plusz nyolc gigabájt memóriáért egy vagyont kérnek el, ami nem fogyasztóbarát lépés (ahogy az alaplapra hegesztett SSD sem). Egy PC-s laptopot már nem nagyon hirdetnek tartalomalkotásra 8 GB RAM-mal. 16 giga is kevés tud lenni (a Photoshophoz, az After Effectshez, a Premiere Pro-hoz főleg), és a 32 GB inkább az új standard.

8 giga egy belépő szint PC-n. Macen úgy tűnik, hogy nem.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu