Több generációra is készletet halmozott az Nvidia MI GPU-iból a Tencent!

TECH HÍREK – Így hiába az amerikai tiltás, a kínai techóriásnak bőven van elegendő GPU-ja, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozhasson.

 

A Reuters arról számolt be, hogy a Tencent azonosította az amerikai korlátozások rájuk vonatkozó lehetséges hatásait, ugyanis a Biden-kormányzat betiltotta az Nvidia H800 és A800 GPU-i értékesítését Kínában. Ezt a két GPU-t főleg mesterséges intelligenciára fejlesztette a cég, de a Tencentnek bőven van elég raktáron, mielőtt hazai megoldásokra váltana!

Így az Nvidia technológiájával edzi a Tencent a Hunyuan nevű modelljét, ami generációkon át tarthat, és egy bizonyos időszakra nincs hatás a „dolgozó modellre”, de Martin Lau, a Tencent elnöke szerint ki kell találniuk, miképp használják hatékonyabban az MI-s chipjeiket. De ez nem jelenti azt, hogy a cég védett az új szankcióktól: kockára teszik ugyanis a lehetőségüket, hogy a legújabb felhős szolgáltatásaikat a klienseiknek értkesíteni tudják. Ebből következik, hogy az Nvidia piaci helyzete nagyon beágyazódott főleg a felhős számítások kapcsán (Kínában kb. 90%-os részesedése van a „zöldeknek”!).

Az Nvidia hardverére vonatkozó tiltás így le fogja lassítani a helyi iparágak növekedési rátáját. Lehet, hogy lesznek helyi Hopper GPU-k az ottani piacnak, de most már sokan inkább a helyi, kínai megoldások felé keresgélnek, így a Tencent is állítólag csatlakozik a Baiduhoz (az ottani Google-höz), hogy házi megoldás születhessen, és így akadályozzák az amerikai befolyást. Így a Huawei Ascend MI-chipjeit választhatják, mert ez az Nvidia A100-as edzési teljesítményének 70, a következtetésre vonatkozó teljesítményének pedig 80%-át már el tudja érni. Emiatt a Tencent az alacsonyabb prioritású feladatoknak a hazai hardvert választja majd.

A kínai szituáció tehát afelé tart, hogy az Nvidia és az AMD technológiáját megpróbálják kiszorítani a piacról, hogy például a Huawei legyen nyerő helyzetben. A mobiltelefonok között is már próbálkoznak az állami alkalmazottakra vonatkozó Apple iPhone-tiltással (mert megfigyeléstől tartanak… miközben a Huawei csúcsmobilja is kb. pont ugyanazt műveli).

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu