Olyan áremelési hullámot indíthatott a Steam, amilyet még nem látott a világ!

A Steam-felhasználókat egyes régiókban elképesztő áremelésekkel sújtották. Sokak szerint túl drágává tették számukra a Valve áruházi felületét…

 

 

Az argentin és törökországi Steam-felhasználókat hideg zuhanyként érte a portál legfrissebb áremelési hulláma. A kellemetlen ármódosítások abból erednek, hogy a Steam nemrég úgy döntött, hogy egyes országokban regionalizálja a játékok árait. Ezzel alapvetően megváltoztatja a felhasználók egy részének a termékekért való fizetését.

Maga a lépés az új politika által most célba vett valuták árfolyamának következetesen vad – de általában lefelé mutató – ingadozásai miatt következett be.

Az argentin peso értéke például a 2021 novemberében elért 0,00991 dollárról két évvel később 0,00281 dollárra zuhant, ami 71%-os csökkenést jelent. Eközben a török líra ugyanebben az időszakban 0,0742 dollárról 0,0347 dollárra csökkent, ami több mint 53%-os csökkenést jelent. Ennek következtében a játékfejlesztőknek, akik meg akarták tartani a haszonkulcsukat, folyamatosan módosítaniuk kellett az áraikat, hogy lépést tartsanak az ingadozásokkal.

 

A Steam játékok árai Argentínában akár 4300%-kal is emelkedtek!

 

A Valve új regionális árpolitikája november 20-án lépett életbe. Így az argentin és török felhasználóknak a helyi pénznem helyett amerikai dollárban kell fizetniük a címekért. Ez a lépés számtalan Steam-játék árát megemelte. Argentínában az áremelkedés a Hades esetében körülbelül 5%-tól a Civilization 6 esetében közel 4300%-ig terjedt. Néhány kiválasztott cím, például a Football Manager 2024 és a Diablo IV ára viszont csökkent a változás részeként. Ám csak azért, mert a kiadók kézzel állították be az új regionális árazást.

 

A játékfejlesztők és -kiadók még megmenthetik a helyzetet?

 

Az a tény, hogy sok cég nem döntött az új regionális árképzésről, arra késztette a Steamet, hogy az argentin és törökországi listáikat az amerikai áraknak legalább a felére alapozza. Néhány fejlesztő szerint legalábbis. Ők a közösségi médiához fordultak, hogy több összefüggést adjanak ezeknek a kellemetlen változásoknak.

Az említett beszámolók alapján lehetséges, hogy a mostani áremelések az elkövetkező napokban enyhülnek, ahogy több fejlesztő és kiadó felismeri a történteket, és módosítja regionális listázását, hogy az argentin és török játékosok számára megfizethetőbbé tegye azokat.

Eközben az érintett területekről sokan azt mondják, hogy gyakorlatilag kizárták őket a játékvásárlásból a Steamen. A World Salaries adatbázisa szerint a 2023. novemberi árfolyamon számolva az átlagfizetés Argentínában és Törökországban jelenleg 126, illetve 277 dollár. Most a fogyasztókat gyakorlatilag arra kérik, hogy akár egy heti keresetüket is költsék el egyetlen új PC-s játékra azzal, hogy a tipikus amerikai áraknak akár csak a felét is rájuk kényszerítik. Ezért nem meglepő, hogy sokan egyáltalán nem költenek több pénzt a Steamen.

A Steam riválisa, az Epic Games Store egyelőre semmilyen jelét nem adta annak, hogy hasonló regionális árpolitikával kívánja követni a példáját. Így egyelőre a Fortnite készítőjének áruháza lényegesen kedvezőbb alternatívát jelent az argentin és török PC-s játékosok számára.

Forrás: Reddit, World Salaries

Insane comparison prices of Argentinan steam before and after currency change
byu/Relative-Hat-1987 inSteam

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu